В договорите за пътно строителство, които са предмет на спор между Министерски съвет в лицето на Кирил Петокв, Министерство на финансите, от една страна и от друга страна, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, има много проблеми.

Това заяви арх. Иван Шишков, заместник-министър в служебните правителства от миналата година. Заедно с Виолета Комитова, Шишков беше част от проверката, направена от първото служебно правителство, което след това изпрати голяма част от договорите в прокуратурата.

От МФ обвиняват Гроздан Караджов в лъжа

От МФ обвиняват Гроздан Караджов в лъжа

От МФ не са се намесвали в съдържанието на документациите на АПИ

"В огромна част имаше нарушения, завишени цени, но за тези 6 месеца това можеше да бъде решено", заяви в студиото на БТВ Иван Шишков.

Той обясни, че служебният кабинет не е прекратил договорите, а това е трябвало да бъде направено от редовно правителство. За което е имало достатъчно време в рамките от последните избори до този момент, смята Шишков.

Той обясни, че е било логично Министерството на регионалното развитие, което в това правителство се ръководи от Гроздан Караджов, квота на "Има такъв народ", "да бе взело решението за конкурси за новия период".

Караджов: За провалените поръчки е виновен Петков
Обновена

Караджов: За провалените поръчки е виновен Петков

Караджов да освободи председателя на АПИ, иска Петков

"Идеята беше за 6 месеца да се направят нови конкурси за следващия период и успоредно с това да се направи анализ на това, което са изработили фирмите. Тогава тази агония ще спре."

Държавата ще намери начин да осигури пътната поддръжка и това най-вероятно ще стане със същите фирми, обясни още Шишков.

Припомняме, чвера пътните строители, подкрепени и от строителната камара, както и от няколко работодателски асоциации, организираха национален протест. Предишния ден регионалната комисия в парламента разреши индексация на средствата за пътностроителните фирми с промени в Закона за обществените поръчки, внесен от "Продължаваме промяната". Законопроектът създава правна възможност за преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на специална методика, одобрена от Министерски съвет. Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала, което обаче не се знае дали ще стане, след като Народното събрание се очаква да бъде разпуснато след провала на усилията за съставяне на правителство с третия мандат.

От комисията обаче настояват, че държавата ще се разплати само с тези фирми, които са изрядни към държавата, а тези, които са проблемни - ДНСК и АДФИ трябва да излязат със становище за всеки един проект.

Държавата ще се разплати само с изрядните пътни фирми, за другите ДНСК и АДФИ да кажат

Държавата ще се разплати само с изрядните пътни фирми, за другите ДНСК и АДФИ да кажат

Настимир Ананиев е твърдо против да се напише празен чек