Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева отрича да е слагала подписа си под документи на строителната фирма "Артекс", която се оказа в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Така наречената афера "Апартаментфейт" до момента стана повод за три оставки в изпълнителната власт - на правосъдния министър Цецка Цачева, и зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че вече е взел решение, но ще го запази за себе си засега. Очаква се той също да се оттегли като началник на парламентарната група на първата политическа сила у нас, но да остане като зам.-председател на ГЕРБ. 

Цветанов: Имам готово решение

Цветанов: Имам готово решение

Казва го първо на премиера Бойко Борисов

В съобщение от ПР-ът на Иванчева Петър Кърджилов пише, че в последните няколко дни изданията, които били известни като "свинските медии", се опитвали да въвлекат бившата кметица в скандалите с апартаментите на властта, купувани от фирма "Артекс".

Вестник написал, че депутати от БСП също имали топ апартаменти от фирма "Артекс", а в материала се посочвало и че строителната фирма се сдобила с рекордните 6 разрешителни за строеж докато Иванчева била кмет.

"Текстът в тази му част продължава с неверни измислици, които нямат нищо общо с реалните факти. Нито строежът срещу детския център "Патиланци" (сега "Боби и Кели"), при който преди дни падна кран върху ул. "Филип Аврамов", е на "Артекс", нито това е строежът, заради който г-жа Иванчева стана кмет, нито е подписвала разрешителното за строеж", пише в съобщението до медиите.

Твърди се, че Иванчева не е подписвала нито едно разрешение за строеж на "Артекс".

Фирмата имала общо 11 сгради в "Младост", което можело да се провери в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

Първият строеж на "Артекс" бил разрешен през 2006 година, малко след като г-н Бойко Борисов става кмет на София и назначава за главен архитект Петър Диков.
Последният строеж на "Артекс" бил разрешен от сегашния главен архитект Здравко Здравков. Предишните са били одобрени от кметовете на ГЕРБ в "Младост" г-жа Авджиева и г-н Дюлгеров, показва справката на Кърджилов.
Припомняме, че по-рано днес главният архитект на София Здравко Здравков призна, че срещу него е упражняван натиск от "Артекс". Към него били изпращани СМС-и за натиск, които обаче той отказа да покаже. По думите му не се знае дали стреожът на небостъргача на улица "Златен рог" е законен. Разрешителното за строеж на небостъргача не било презаверявано, но строежът продължавал въпреки това. Здравков обаче не знаел защо.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача "Златен рог"

Кърджилов допълва, че фирмата "Артекс" е била измежду първите инвеститори, които инициирали общи действия на Асоцоацията на строителните предприемачи за забавени преписки от г-жа Иванчева. Сигналът до прокуратурата бил подаден от председателя на асоциацията Георги Шопов, а от "Артекс" впоследствие решили да оттеглят сигнала си.

"Те са свидетели на Специализираната прокуратура по делото в специализирания съд именно в тази им роля", пише още Кърджилов.

През пролетта на 2017 година Иванчева имала сериозен проблем със строеж на "Артекс" - сграда "Ариа", намираща се в "Младост" 2, до местността "Въртопо". Тогава насип на фирмата, който бил направен извън строежа, довел до спукването на водопровод на "Софийска вода".

"Това беше единствената ни среща с тези строители", допълва още ПР-ът на Иванчева.

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София - Емблема на върха на лозенския хълм