"Този парламент едва ли ще излъчи трайно правителство. Ако има такова, то трябва да излезе с ясно разчертани приоритети." Това заяви пред БНР културологът Ивайло Дичев. По думите му ако все пак този парламент излъчи ново правителство, то ще изкара не повече от шест месеца.

Според Дичев е най-добре е да се състави кабинет с мандата на ПП и да бъде подкрепен от ГЕРБ. Той определи предсрочните избори като най-лошият вариант за страната.

Дичев заяви, че е деструктивно това, че Кирил Петков затваря врати пред опозиционните партии. Той изтъкна нуждата от компромиси. Виждаме как по лична линия се съсипва държавата. Цялата работа е лична и свързана с амбиции. Слави Трифонов реши да си отмъщава, създаде партията, за да си отмъсти заради референдума навремето, допълни културолога.

Според Дичев БСП е партньор, на когото не може да се разчита за трайно управление на държавата.

"В политиката трябва да се търсят решения. Ако не искаме да правим компромиси, трябва да сменим избирателната система, да минем към радикална мажоритарна система, при която винаги ще има ясни мнозинства", каза още Ивайло Дичев.

Припомняме, че след успешен вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, правителството на Крили Петков беше свалено с 123:116 гласа. Премиерът днес депозира оставката на кабинета, а държавния глава Румен Радев започна консултации с политическите партии. Съставянето на ново правителство в рамките на този парламент изглежда трудно, заради липсата на стабилно мнозинство и нежеланието на различните политически партиии да направят компромис.

Кирил Петков внесе оставката на правителството си

Кирил Петков внесе оставката на правителството си

Дотук се стигна след гласуван вот на недоверие