"Нулева енергийна зависимост от Русия е възможна." Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

В петък от "Демократична България" поискаха от парламентарната трибуна "мерки за депутинизация на България". Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Според Мирчев по този начин ДБ не създава нови търкания в управляващата коалиция, а отстоява своите принципи.

"Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики", добави народния представител.

"Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум", заяви Мирчев.

Депутатът бе категоричен, че основният акцент в политиката на ДБ е постигането на нулева енергийна зависимост от Русия. По думите му това е възможно и има план за действие, не само извиване на ръцете.

ДБ не се притесняват от ембарго върху петрола

ДБ не се притесняват от ембарго върху петрола

Костадин Костадинов заяви, че е категорично против налагането на ембарго

Мирчев посочи и конкретен пример И даде пример. "Вече повече от 20 години откакто "Лукойл Нефтохим" е приватизиран. Практически те изпитват затруднения да плащат данъци в България. В момента петролът сорт Брент струва Х долара, а сорт Урал - струва Х минус 35 долара. Но ние го получаваме за Х долара. Тези 35 долара отиват в една фирма, която е на "Лукойл". Така рафинерията в Бургас работи като "Мултигруп" през 90-те" - "Литаксо" ви продава нефта, "Литаксо"изкупува горивото", каза депутатът.

Ивайло Мирчев изрази мнение, че България е трябвало да постъпи като други държави в Европа. "Идеалният вариант е "Лукойл" да започне да работи по нормалния начин. Никой не иска да си играе на конфискация, на поемане на оперативен контрол. Но в Германия и Италия това вече става", каза още народният представител.

Христо Иванов зове за нулева зависимост от Русия

Христо Иванов зове за нулева зависимост от Русия

Също така трябва да има български пакет от санкции срещу Русия