В разговорите за втория мандат "Демократична България" ще иска гаранции за борбата с корупцията. На този етап от ГЕРБ не се получават такива гаранции. Това съобщи пред БНТ депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Той анализира, че при гласуването на антикорупционното законодателство тази седмица ГЕРБ са били "против", поради което стотици милиони са останали блокирани във Фонда за възстановяване. На думи се борят с корупцията, а на дела - не, смята той.

Мирчев добави, че трябва да се спре с ултиматумите. Именно затова тази седмица се очаквала декларация, около която да се обединят всички партии в този парламент, като "Възраждане" оставала "малко встрани". Тя щяла да бъде по всички теми - модернизация на армия, Еврозоната, реформа в службите, икономически мерки, Шенген, социална политика и на база на нея да се работи. Все още не се говори за министри и кабинет с "Продължаваме промяната".

ПП се размечтали за втория мандат, но всичко зависело от партиите

ПП се размечтали за втория мандат, но всичко зависело от партиите

Даниел Лорер се надява ПП и ДБ да имат достатъчно време да съберат подкрепа

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем с върховенството на закона.

Надяваме се вторият мандат да успее и това зависи в голяма степен от разговорите, които ПП води с останалите политически сили. Важното е да направим такова правителство, което да не взриви всичко, преди да направим самото правителство, посочи Мирчев.

Отидем ли март на избори, няма да влезем в Еврозоната на 1 януари. Причината - няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото, смята още той.

ГЕРБ няма да подкрепи Денков за премиер на девиантно поведение

ГЕРБ няма да подкрепи Денков за премиер на девиантно поведение

Десислава Атанасова изтегли модел "НДСВ-Борисов-Радев-Петков"