Изслушването на кандидата за комисар Войчеховски е неудовлетворително и поставя под въпрос дали досието "Земеделие" ще остане в страна с нашите стратегически интереси. Полша е един от най-силните адвокати на изравняването на субсидиите за европейските фермери. България има интерес поляк да оглави ресора, коментира евродепутатът Иво Христов.

По думите му, общата селскостопанска политика е една от най-старите и силно финансирани общоевропейски политики. 77% от територията на ЕС се определя като "селска". Освен директните плащания, много важен инструмент за инвестициите са програмите за развитие на селските райони. От този бюджет се предвижда да се задели ресурс за мерки за справяне с Африканската чума по свинете у нас, например.

За съжаление, в първото си изслушване Войчеховски, въпреки 12-годишния си опит в Европейския парламент, не показа вещ поглед. Имаше добри тези и аргументи - за запазване на малките и средните предприятия в сектора, намаляване на интензивното производство, заяви ангажимент за борбата с измененията в климата. Уви, липсваше конкретика, а по някои теми личеше незапознатост, обяснява Христов.

Евродепутатите ни обсъждат приоритетите на новия ЕП

Евродепутатите ни обсъждат приоритетите на новия ЕП

Сигурността в Черноморския регион и на Крим е приоритет за Ал. Йорданов

Самият кандидат призна, че може би не е бил ясен в някои от отговорите си и създаде усещане, че ще направи "Земеделието" подвластно на ресор "Търговия" с честите препратки към кандидата за този ресор - Фил Хоган.

Ние в агрокомисията на ЕП искаме порочната практика селското стопанство да бъде жертвеният агнец на международните споразумения и търговия да спре. Земеделският комисар трябва да настоява за изключването на земеделието от споразуменията за свободна търговия. Меркосур е ярък пример за това. Други подобни споразумения предстоят, допълва българския евродепутат.

Дано второто изслушване на 14 октомври да бъде по-силно. В български интерес е да имаме ресорен комисар от нашия регион, отговарящ за най-голямото бюджетно перо на Европейския съюз, коментира Христов.

Лондон и Берлин не приемат френската заплаха към Меркосур

Лондон и Берлин не приемат френската заплаха към Меркосур

Макрон отдавна се опитва да блокира споразумението ЕС-Меркосур