Ако промените в Изобрния кодекс минат в този вид, това може да бъде и краят на коалицията. За това предупреждава вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. В интервю за Дарик радио Калфин заяви, че при такова положение АБВ са готови да напуснат коалицията. .  

Той остро разкритикува приетите текстове от изборното законодателство на ниво правна комисия.

"Аз не виждам как бихме подкрепили това, което в комисия подобни дивотии се правят. Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани", коментира Калфин.

"В това поне, което мина на комисия, има абсолютно неприемливи неща", посочи той, като допълни, че глупостите са много.

Като абсурдно Калфин определи окончателното решение тази седмица на парламента да гласуваме задължително в изпълнение на гражданския си дълг.

"Ти си задължен да гласуваш, дават ти възможност обаче да не подкрепиш никого, но гласът ти пак се брои и отива за големите. Тоест те насилствено ти взимат гласа да отиде при големите. Това не отговаря нито на логика, нито на демокрация, нито на нищо", каза още Калфин.

Ограничението българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства също, според Ивайло Калифин, ограничава самото гласуване в чужбина и се прави съзнателно.

От Варна зам.-председателят на АБВ Румен Петков също разкритикува промените в Изборния кодекс, като например намаляването на времето за водене на предизборна кампания, съобщи БТА.

Той посочи, че въвеждането на задължително гласуване не кореспондира нормално с текстовете за изваждане от списъците на негласувалите, особено като се има предвид, че до урните не стигат основно хората между 18 и 30 години.

Петков отчете като слабост на кодекса и непроменянето на технологията за провеждането на вота и изчистването на проблемите около подписването и приемането на протоколите от СИК.