Избраха президента на КНСБ Пламен Димитров за вицепрезидент на юбилейната 108-ма сесия на Международната организация по труда (МОТ). Форумът се провежда от 10 до 21 юни в Женева. Той ще представлява групата на работниците, съобщиха от КНСБ.

Димитров е първият източноевропеец, който заема този пост. Очаква се по време на юбилейната сесия за 100-годишнината на организацията да бъдат очертани целите за следващото столетие.

Макрон и Меркел на 100-годишнината от основаването на организацията по труда

Макрон и Меркел на 100-годишнината от основаването на организацията по труда

Корените на организацията са във Версайския договор, който слага край на Първата световна война

Пламен Димитров е член на Управителния орган на МОТ от 2014 г. Конференцията избра швейцарският държавен секретар Жан-Жак Елмигер (Швейцария) за председател на 108-та сесия. Негови заместници, освен Димитров, ще бъдат Маргарида Роза Да Силва Изата - вицепремиер на Ангола и Жаклин Муго от Кения, която ще представлява работодателите.

"Основата на много човешки права лежат в историята на МОТ. Те трябва да бъдат отстоявани, в името на човешкото достойнство", заяви президентът на Италия Серджо Матарела по време на своето изказване при откриването на форума.

КНСБ иска равни заплати за еднакъв труд, съобразени с покупателната способност

КНСБ иска равни заплати за еднакъв труд, съобразени с покупателната способност

В договарянето да бъдат включени и работниците в онлайн пространството

108-та конференция бе открита на 10 юни с изказване на генералният директор на МОТ Гай Райдър. Той обяви, че работодателите, синдикатите и правителствата трябва да намерят решение на новите предизвикателства.

Шведският министър-председател Стефан Льовен бе категоричен: "Днес празнуваме силата на едно движение. Движение за достойни права срещу мизерията, наследена от окопите на Първата и Втората световна война. Това движение марширува към бъдещето за достойни работни места, уважение към човека и по-добър живот за всички на тази планета".

От ВМРО искат връщане на внесена от МС препоръка за достоен труд

От ВМРО искат връщане на внесена от МС препоръка за достоен труд

Имала джендър терминология

Очаква се на конференцията да вземат участие френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, както и руският премиер Дмитрий Медведев. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще поднесе своето приветствие към участниците.