От ВМРО искат връщане на внесен в парламента от МС документ заради нова джендър и промиграционна пропаганда от Международната организация на труда.

В позиция, публикувана от партията, се изтъква, че проектът е внесен в Министерския съвет за одобрение. Пълното название на документа е акт от "Препоръката за заетост и достоен труд за мир и устойчивост", приет на сесия на Международната конференция на труда в Женева от 2017 г.

Тази Препоръка е задължителна за страните членки на Международната организация на труда (МОТ).

Документът е внесен в парламента на 11 януари 2019 г. с подписа на премиера Бойко Борисов. За целите на препоръката се създават легални определения на "бедствие" и "устойчивост".

Самият факт, че вътре отново се прокрадват термини като "джендър", "джендър перспективи" и тяхното прилагане към всички дейности и т.н. е неприемлив. В Препоръката има и открита пропаганда за вкарването на мигрантите като равноправни участници на трудовия пазар в страната, прокламиране на равния им достъп до образование и обучение на тях и децата им, както и нарочното запознаване на тези категории хора с личните им и трудови права.

Наред с това са и задълженията на работодателите на мигрантите, внедряването на тези хора в различните организации в защита на трудовите права в страната и много др. Между редовете отново се прокрадва и дейното участие на различни организации на "гражданското общество" - НПО-та, които и днес виждаме какво правят на терена на "равнопоставеността", мотивират се воеводите.

Те припомнят, че са били срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, която предизвика сериозен обществен отпор и последвалото сезиране на Конституционния съд през 2018 година. КС категорично се произнесе, че подобни термини като джендър, трети, социален или какъвто и да било друг пол противоречат на Конституцията.

Предупредихме и коалиционните си партньори в лицето на ГЕРБ, че се задава нов капан от Глобалния пакт за миграция, чрез който пък беше направен опит да се внедрят опасни практики, свързани именно с миграцията. Тези практики прозират и от текстовете на цитираната вече Препоръка, пишат от ВМРО.

От партията, която участва в управляващата коалиция питат: "кой и защо, вкарвайки документи в МС, не се съобразява от една страна с решение на Конституционния съд на Република България и от друга с решение на правителството по отношение на миграцията".

И веднага изтъкват своята роля: "ако Патриотите не участвахме в управлението незадължителни пактове и конвенции, през които се поставя началото на заличаването на изконни национални и културно-религиозни ценности на българския народ, щяха вече да са факт. Сигурно вече щеше да е в ход и промяна на Конституцията на държавата ни", пише в позицията на ВМРО.

Обещанието им е, че чрез вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, както и чрез депутатите на партията в 44-ото НС, ще приложат всички законови механизми този документ да не мине през парламента.