Един от трафикантите от автобуса, премазал полицаи в Бургас, се издирва. Той е бил в автобуса, но е избягал в момента на хаоса след катастрофата.

Едно лице е задържано, което не е от групата на мигрантите. На този етап информацията е, че двамага, заедно с издирвания, са бежанци с хуманитарен статут, от центъра за задържане в Харманли. Именно натам са се насочили усилията на полицаите за задържането на избягалия. Самоличността му е установена.

Общо 47 мигранти са пътували в автобуса, засега данните са, че те са от Сирия. Те са отведени в център за задържане.

Вътрешният министър Иван Демерджиев очаква оставката на зам.-директора на Гранична полиция Деян Моллов до края на деня, тъй като смята, че случаят се дължи на не докрай прецизно изпълнение на органите на Гранична полиция. Групата мигранти е трябвало да бъдат спрени да не минат изобщо държавната граница и не е трябвало да бъдат гонени от бургаските полицаи по пътищата на областта и в града, обясни Демерджиев.

Вината изобщо не е на бургаските полицаи, посочи още вътрешният министър. 

Припомняме, в началото на месеца бе извършена рокада точно в Гранична полиция, като директор и неговият заместник размениха постовете си - Моллов стана заместник и с ресор мигрантски натиск, а бившият му заместник Росица Димитрова стана шеф с ресор Шенген. 

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата

Безусловно приемаме, че става въпрос за умишлено деяние, обясни отново окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. По данни до този момент автобусът е навлязъл в кръговото движение с много висока скорост, следван от коли на Гранична полиция. А ударът в полицейския автомобил е бил умишлен.

Иван Демерджиев настоя за най-строго наказание по случая, тъй като не може да се допусне полицаите да работят с мисълта, че това може да им се случи: "Това не може да бъде допускано като нагласа и наказанието трябва да бъде изключително строго."

На брифинга не бе потвърдена информацията от косвени свидетели за стрелба. Двете коли на гранична полиция се движат зад автобуса, няма как да използват стоп патрони, обясни Демерджиев и подчерта, че цялата операция по задържането е осъществена с мисълта да не бъде застрашен животът на пътниците в автобуса. По думите на министъра полицаите са жертвали живота си в случая.

От МВР потвърдиха самоличността на загиналите полицаи - един на 43 г. с 18 години стаж и един 31-годишен със седем години стаж.

Автобусът е собственост на хасковска фирма, която го е закупила от кърджалийска преди време. Преди това се появи информация, че регистрационните табели са нидерлански, но фалшиви.

Започва проверка в центровете за задържане на мигранти

Започва проверка в центровете за задържане на мигранти

12 дрона започват да наблюдават границата, съобщи Иван Демерджиев