МВР ще направи проверка на всички центрове за задържане на мигранти с оглед на това, че двамата трафиканти от автобуса, премазал полицаите в Бургас, са именно с хуманитарен статут и пребивават в центъра в Харманли.

Конкретно по случая с преминаването на групата от тази нощ, вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че според засичането от маршрута групата е преминалата границата в сложен район с пресечена и гориста местност. Но вече е установено, че точно там не е обезпечено с техника. Затова след този случай, такава ще бъде монтирана.

Не е най-доброто съоръжение, което може да имаме, но е това, с което разполагаме, и е добре да бъде поддържано, заяви Демерджиев.

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата

Самата ограда и границата трябва да бъде наситена с техника, за да бъде облекчена максимално работата на живата сила навътре в страната. 12 дрона започват да наблюдават границата, а до края на седмицата от Министерство на отбраната ще бъдат изпратени допълнително 100 военни.

Охраната на границата е сложна като организация, има камери, както на оградата, така и във вътрешността на страната. Ако това всичко функционира както е необходимо, няма да има превозни средства с мигранти във вътрешността на страната. Това заяви в коментар след катастрофата от тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев.

Състоянието на оградата по границата не е добро, както в следствие на ерозия, така и на умишлено увреждане - рязане, подкопаване и огъване. Миналата седмица правителството е отпуснало средства и те ще бъдат изразходвани целесъобразно.

Издирва се един от трафикантите от автобуса, премазал полицаи в Бургас

Издирва се един от трафикантите от автобуса, премазал полицаи в Бургас

Иван Демерджиев очаква оставка

Резултат обаче от усилията на служебното правителство може да се очаква едва в края на мандата, предупреди Иван Демерджиев.

Тази година бежанският натиск е нараснал в пъти в сравнение с предишни години, а в последните месеци продължава да се увеличава.