Споразумението между България и САЩ за достъп на нашите служби до американска информация за мигранти с рисков профил е подписано и предстои да се приложи независимо от смяната на администрацията.

Това увери заместник-секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бърсин в интервю на БНР. Бърсин е на посещение в България.

Разговорите бяха проведени между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и секретаря по вътрешна сигурност Джех Джонсън в края на юли, по време на визитата на Бъчварова във Вашингтон.

29 мигранти сме приели по европейските квоти

29 мигранти сме приели по европейските квоти

България е поискала да върне на Турция 543 души, Анкара е приела 19 от тях

Техническите екипи на САЩ заедно с "Гранична полиция" и ДАНС са обсъдили заедно плановете и сроковете за прилагането на споразумението, увери Алън Бърсин.

Дори и да се смени администрацията през януари, служителите, които работят върху споразумението, ще продължат. Има процеси между двете страни, които едва ли ще бъдат обект на промяна на политиката.

Американският зам.-секретар по вътрешна сигурност коментира бунтовете в мигрантския център в Харманли, че напрежението между мигрантите, където и да е, винаги създава рискове.

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Тези хора бяха тръгнали да убиват, разказва полицай, потушавал бунта

"Наясно съм с безредиците и конфликтите, които се разразиха в Харманли в края на ноември. И ние сме имали подобни ситуации. Опасенията на хората са основателни, но това изисква мерки за сигурност, които, както разбирам, са били взети в този случай, а след това дори са били повишени", заяви Алън Бърсин.

Неговото впечатление е, че България предприема премерени стъпки, за да сведе рисковете до минимум и да реши проблема, като си дава сметка, че не може да го предотврати.

България се справя максимално добре в дадената ситуация, е оценката на Алън Бърсин за мигрантския поток и укрепването на сигурността по границите ни.

27 на сто повече имигранти са спипани на сръбската граница

27 на сто повече имигранти са спипани на сръбската граница

Намалели са обаче влезлите в България

Струва ми се, че България има системен подход по тези въпроси. Нека имаме предвид, че по-голямата част от мигрантите не възнамеряват да останат в България, а по-скоро се насочват към Сърбия, Македония и след това към Германия, Франция или Скандинавските страни, допълни заместник-секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бърсин.