Посолството на Израел в България изрази благодарност към българските власти за отмяната на Луковмарш.

Това се казва в позиция до медиите. 

Според посолството, решението е от особено значение тази година, тъй като България отбелязва 80 години от спасяването на своите евреи по време на Втората световна война, едно от най-славните събития в българската история.

Посолството благодари на правителството и особено на министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи, главния прокурор на България,  на кмета на София, ДАНС, българската полиция и всички други правоприлагащи органи.

Прокуратурата призова МВР да вземе мерки за опазване на реда по време на Луковмарш

Прокуратурата призова МВР да вземе мерки за опазване на реда по време на Луковмарш

Постъпили и становища, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред

Отмяната на "Луковмарш" наистина е израз на силните, непрекъснати и устойчиви български усилия за борба с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата. Тази вечер за пореден път стана ясно, че борбата с тези порочни явления наистина е основен приоритет за България, се казва още в позицията. 

В навечерието на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, България не допусна провеждането на антидемократична проява като Луковмарш. Благодаря на зам.-гл.прокурор Пиронева, на кмета на София Фандъкова, на министър Демерджиев и на колегите от МВР и ДАНС. Това написа в "Туитър" главният прокурор Иван Гешев. 

Припомняме, че Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира по-рано днес министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община във връзка с провеждането. 

ВАП ги призовава в рамките на тяхната компетентност, да предприемат мерки за опазване на обществения ред и защита правата на граждани в случаи на възникнала опасност по време на събитието.

От прокуратурата посочиха, че във ВАП е образувана преписка след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено притеснение от провеждането на такова събитие. Държавното обвинение пояснява. Че са постъпили и становища от МВР, ДАНС и от неправителствени организации, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред.

Гешев призова институциите да спрат наистина Луковмарш

Гешев призова институциите да спрат наистина Луковмарш

Според него проявата е незаконна и срамна и такива не трябва да се допускат

Гешев подписа преди седмица декларация "Срещу омразата, която ни разделя" против провеждането на "Луковмарш" в София. Тя бе инициирана от организацията на евреите в България "Шалом", Федерацията на ционистите в България, организацията "Приятели на Израел в България - Негев", Централния израилтянски духовен съвет и Американския еврейски комитет. Подписана бе от 17 организации.

Срещу провеждането на Луковмарш също така се обявиха от БСП, както и от ПП и ДБ.

Междувременно, протестно шествие под надслов "Без нацисти по улиците ни" се проведе в София. Участниците в него се обявиха против планираното за днес провеждане на "Луковмарш", съобщи БГНЕС.

Борисов призова МВР и СО да не позволяват Луковмарш

Борисов призова МВР и СО да не позволяват Луковмарш

Борбата с антисемитизма и езика на омразата винаги е била водещ приоритет за правителствата на ГЕРБ