"Присъдата за Борисов показва, че политиците в България нямат право и не могат да си позволяват да лъжат, независимо дали става дума за предизборна кампания или извън нея". Тази позиция заяви в ефира на bTV депутатът от БСП Елена Йончева.

"Съдът реши, че Бойко Методиев Борисов е клеветник, че той е лъжец", изтъкна Йончева и добави, че присъдата е за казаните от него реплики пред камерите на националните телевизии многократно в Бургас, във Варна и след това повторени в националните медии, както от него, така и от членове на ГЕРБ.

И Борисов, и Нинова приключили последната кампания огорчени и омерзени

И Борисов, и Нинова приключили последната кампания огорчени и омерзени

Свидетелства по делото Борисов - Нинова

Тя даде пример с изказване на премиера от 13 март 2017 г., - "Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде и ако продължи да изрече още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням в предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони. Казах просто да си мери приказките".

Съдът е постановил, че това не е истина и е клевета, изтъкна Йончева.

"Не става въпрос за държавна тайна, а за това, че държавата не е плащала никакви милиони. Става дума за манипулация", натърти Йончева. По думите й стана ясно, че адвокатът на министър-председател твърди, че Борисов не е казал тези думи и ако ги е казал, те не се отнасят за нея и тя сама се е припознала в репликите.

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Съдът реши премиерът и ГЕРБ да платят 5000 лева

Елена Йончева е изненадана защо никой не пита Борисов казал ли е наистина това и за кого го е казал. Йончева се чуди адвокатът на премиера лична интерпретация или мнение на Борисов представял.

Тя изтъкна, че един от аргументите на адвокатите е бил и че казаното е било по време на кампания, като така се допуска, че по време на кампания може да се лъже, ядоса се Йончева.

Елена Йончева: Адвокатът на Борисов смята, че по време на кампания може да се лъже

Елена Йончева: Адвокатът на Борисов смята, че по време на кампания може да се лъже

Ако спечели делото, Йончева ще даде парите за благотворителност

"Всички ние, независимо дали сме журналисти, граждани, политици, трябва да търсим своите права в съда, за да не продължава държавата ни да бъде управлявана по този начин", обясни червеният депутат.

"Съдът постанови г-н Борисов да плати 5000 лева. Тази сума ще дарим на кампанията "Повече българчета за България 2018", заключи Йончева.