България не трябваше да се съгласява на въздушен и воден Шенген, не трябваше да играем на картата на вътрешен PR, че сме постигнали нещо, а трябваше да искаме всичко или нищо. Toва заяви в отговор на въпрос на News.bg евродепутатът Елена Йончева пред журналисти за това дали как България ще може да убеди Австрия и другите държави, за да може да получим конкретна дата за присъединяването ни в Шенген и по суша през 2024 г.

Коментарът си тя направи, след като участва във форум на тема "Мир, сигурност и противопоставяне на терора и организираната престъпност днес", организиран от Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Тя обясни, че всички се надяват през 2024 г. да получим дата за сухопътния Шенген, но все още няма конкретна такава. Присъединяването на България в сухопътните граници на Шенген ще е много важно както за развитието на бизнеса, така и за икономиката, посочи Йончева.

Австрия доволна, че бръкнала в рана със своето "не" на България за Шенген

Австрия доволна, че бръкнала в рана със своето "не" на България за Шенген

Нехамер отчита като успех ветото срещу присъединяването на страната ни

Елена Йончева добави, че в следващата година може да се окаже, че трябва да убедим не само Австрия, а и още някоя държава. Самият Шенген не работи пълноценно в момента, тъй като Австрия е затворила няколко КПП-та с Германия, коментира евродепутатът. Тя изтъкна, че мигрантският поток се увеличава и това не е много добра среда за разговори за присъединяването на страната ни и е сухопътния Шенген. Важно е да бъдем заедно с Румъния, за да постигнем успех за Шенген, подчерта Йончева.

Запитана от News.bg дали европейските избори през лятото ще бъдат своеобразен вододел за водене на преговори за допускането ни и в сухопътен Шенген, Йончева коментира, че политическата ситуация в Австрия няма да е тази, която всички предричат за следващите европейски избори. Единственото, което би било победа за България ще е влизане в пълноправно членство в Шенгенското пространство, каза още евродепутатът.

Tя допълни, че новият пакт за миграция на Европейския парламент ще премахне дъблинското споразумение и ще е много по-справедлив за България и за страните, които се намират на външната граница на Европейския съюз. Идеята е нелегалните мигранти да не натоварват българските граници и системи, а да отиват към другите страни от ЕС. Ще има механизъм за връщането им към трети страни и ясен механизъм как ще бъдат оценявани нелегалните мигранти.