Фентанилът е новата дрога на Европа. Фентанилът е новата синтетична дрога, която е 40 пъти по-силна, отколкото обикновените опиати - 2.4 грама от тази дрога може да убие човек. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Йончева по време на представянето на Международния институт за сигурност и сътрудничество (МИСС) в столичен хотел.

Председател на МИСС е лидерът на АБВ и част от коалиция "Левицата" Румен Петков, а останалите присъстващи бяха Горан Йомов, бивш зам.-министър на МВР, Васка Пенкова, член на общото събрание и част от УС на МИСС, Драгутин Мате, член на Управителния съвет на МИСС и министър на вътрешните работи на Словения 2004 - 2008 г., адв. Любомир Михайловски, член на Консултативния съвет на МИСС и министър на вътрешните работи на Македония 2004 - 2006 г.

Хероин, смесен с фентанил, уби десет души във Варна

Хероин, смесен с фентанил, уби десет души във Варна

Тревожна тенденция сред наркозависимите в морската ни столица

Йончева посочи, че това, което се цели да се направи е да има европейски офицери и експерти, които да са на пристанищата в Мексико и Коста Рика, както и да проверяват корабите, които пристигат от Китай за наличието на фентанил. По-голямото разпространение на фентанил в Европа ще бъде болезнено за обществото, предупреди тя.

Елена Йончева отчете още, че 95% от производството на хероин е съкратено в Афганистан след пристигането на талибаните там. В Мианмар, Лаос и Тайланд обаче производството на опиум се разширява. Другият голям проблем, който възниква е, че бедността се увеличава много рязко, посочи тя. След пристигането на талибаните 600 000 души са напуснали Афганистан първо към Пакистан.

Унищожаването на опиумните плантации не е толкова добра новина, защото остава в региона на Афганистан, но се премества на други поля, а с това се увеличава бедността и разпространението на нелегалните мигранти към България, предупреди Йончева.

Тя допълни, че пътят на дрогата, е пътят на бежанците. По-голямото сътрудничество между държавите ще даде възможност да се намалят щетите, които България понася от нелегалната миграция. Европейският парламент работи по новия пакт за миграция - няколко законодателни пакета, от които страната ни може да има полза за бежанците за контрола на границите, контролът на документи, обясни Йончева.

Криминалист: Кокаинът на кораба "Верила" може да е много повече

Криминалист: Кокаинът на кораба "Верила" може да е много повече

Не е реално да се смята, че никой не е знаел за него, смята Иван Савов

По време на форума Румен Петков заяви, че Европа бяга от 3 въпроса - произходът на средствата, с които се гарантира производството на синтетични наркотици, дистрибуторската мрежа и превенцията. Мълчаливото съгласие ще доведе до драматично развитие на обществото в Европа, които няма да можем да предотвратим. В България 27% от учениците между 9 и 12 клас са ползвали наркотици поне веднъж, посочи Петков.

Драгутин Мате, член на Управителния съвет на МИСС и бивш министър на вътрешните работи на Словения в периода 2004 - 2008 г. посочи, че за миналата година са задържани над 15 000 трафиканти. Някои от тях използват насилствени оръжия, а на някои граници използват автомати и пистолети, като например на сръбската и хърватската граница. Организираната престъпност и терористични организации имат огромен брой бланкетни празни паспорти, открити в Сирия, изтъкна Мате.

Д-р Ели Кармон, старши изследовател в Международния институт за борба с тероризма в Херцлия, Израел, член на ОС на МИСС пък коментира накратко войната в Израел. Основният успех на "Хамас" е изграждането на огромни мрежи от подземни тунели в размер на 500 км. Има подземен град под цялата Ивицата Газа, включително градове, които са много модерни, а тези тунели са правени както китайските машини направили метрото в Израел.

Големият проблем е регионалната война, защото "Хамас" получава подкрепа от Хизбула, изтъкна Кармон. Залогът е планът на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за изграждане на нов път през Индия, Саудитска Арабия, Йордания, Израел и Западна Европа. Това е заплаха за китайския проект на Си Дзинпин за така наречения път на коприната, коментира още Кармон.

Нетаняху: „Хизбула“ да се учи от това, което „Хамас“ вече научи

Нетаняху: „Хизбула“ да се учи от това, което „Хамас“ вече научи

Войната ще свърши само когато Израел постигне целите си