Президентът ще реши дали да свика КСНС. Това стана ясно от коментара на вицепрезидентът Илияна Йотова пред медии преди срещата на Платформата на франкофонията.

Аз мисля, че той вече направи една много сериозна консултативна среща с министър-председателя, със заместник министър-председателя, със службите, поясни тя, като подчерта, че Президентството следяло внимателно всичко, което се случва в Израел и Газа.

Аз винаги съм твърдяла, че в момента България има една от най-сигурните външни граници на ЕС, така Йотова отговори на въпрос подготвени ли сме за евентуална бежанска вълна. Смятам, че и този път България ще се справи, каза вицепрезидентът. Но тя отправи упрек към европейските институции и припомни, че пактът за миграция е блокиран, а действието на Дъблинското споразумение ни обрича да се грижим за хората, които стъпят на наша земя.

За втори вот на недоверие Йотова смята: "Това е нормална парламентарна практика. Не виждам нищо лошо в това". Вотът давал възможност да се развива дискусия, по думите й. Според нея това не е губене на време.

Бойко Борисов: Не трябва да сме спокойни

Бойко Борисов: Не трябва да сме спокойни

Лидерът на ГЕРБ ядосан на назидателния тон на президента

Езикът е идентичност, суверенитет, история, минало и бъдеще. Това заяви вицепрезидентът на срещата на платформата на франкофонията.

Вярвам в силата на многоезичието, то срива стени, подчерта тя и сподели, че е силно убедена в силата на франкофонската общност.

Форумът дава възможност за задълбочаване на връзките между България и франкофонската общност. Влизането на страната ни във франкофонската общност е от изключително важно. Ние сме първата славянска държава, станала член на тази общност. Сериозен принос за това има президентът Жельо Желев. Още от Българското възраждане датират връзките ни с всичко френско, именно френският език е първият западен език, въведен в образованието ни, стана ясно от коментара на Илияна Йотова.

Франкофонската общност обединява 85 държави. Образованието и културата са равни на просперитет, изтъкна тя.