Мога да говоря от мое име като човек, който разбира от тази работа. В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни. Напротив - службите, МВР, трябва да имат изключителна бдителност, имаме много общности тук, които се мразят. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата по въпросите на националната сигурност, организирана от председателя на Народното събрание Росен Желязков, паралелна на вчерашната, организирана от президента Румен Радев.

Трябва да бъдем още по-внимателни и бдителни, особено в изказа и действията, добави Борисов. "Дано големите играчи в световната политика намерят мъдрост, доброта. За всички хора по света." Допълнително е идва и нестабилността след три години хаос у нас (политически, бел.ред.), като има и дефицит на отбранителните способности*.

В Конституцията въпросът е уреден - при подобни случаи се свиква Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), подчерта изрично лидерът на ГЕРБ, който вчера не бе сред поканените в президентството. "Въпросът не е към мен, а към тези, които организират."

Освен отправен намек към президента Радев, бившият премиер отправи такъв и към премиера Николай Денков поради това, че на вчерашната среща не са присъствали партийни представители.

"Денков, ако е имал желание да има партийни лидери, щеше да иска КСНС и да отиде с партийни лидери. От него зависи дали да участва или не, там насила не карат. Ако той е искал да отидат и партийните лидери, е щял да го постави въпроса на президента Радев. След като е отишъл сам, днес са тук и правим същото упражнение", остър бе Бойко Борисов в отговор на News.bg.

Денков посъветвал министри да не се явяват на срещата с Радев

Денков посъветвал министри да не се явяват на срещата с Радев

Следващият вторник се свиква Съветът по сигурност към МС

Лидерът на ГЕРБ отново бе категоричен - ГЕРБ ще застанат зад кабинета при предстоящото гласуване на вота на недоверие.

Въпреки това Борисов отдели сериозно време да припомни, че именно неговите правителства са направили най-много за модернизацията на армията, изтъквайки и договорите за Ф-16, а и за страйкърите. Лидерът на ГЕРБ така похвали и дейността на последния си министър на отбраната в лицето на коалиционния партньор от ВМРО Красимир Каракачанов. Затова и не приема тона, с който държавния глава Румен Радев говори за нуждата от модернизация: "Какво се направи за три години освен производство на генерали... Стига говори назидателно..."

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

В ускорен порядък да се направи преглед на стратегическите документи

*Припомняме, че именно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, тогава премиер, през 2016 година заяви, че иска "платноходки, яхти, туристи, мир и любов" в Черно море, а не военни фрегати да се разхождат напред и назад", а и винаги и твърдял, че "исторически няма как България да бъде нападната от страна Русия".

Тогава Борисов обвини, с определението "ястреби", президента Плевнелиев, външния министър Даниел Митов (сега вече член на ГЕРБ) и военния министър Николай Нанков (и двата квоти на РБ в коалиционното правителство), тъй като подкрепиха създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния.

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия
Обновена

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия

Ако двамата министри са обещавали нещо, без да го питат