Правителството осигури днес 18 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която държавните културни институти бяха поставени в критична ситуация, съобщи министърът на културата Велислав Минеков след редовното заседание на кабинета.

С отпуснатото финансиране ще се осигурят възнагражденията на служителите и дължимите осигуровки в периода от септември до декември 2022 г., посочи министър Минеков и изказа благодарност към премиера и министъра на финансите за разбирането.

Министър Минеков поясни, че институтите търпят щети не само заради пандемията, но и заради високия процент на инфлацията, повишаване на енергийните и материални разходи, "всички тези институти бяха обречени и можеше да се стигне до затваряне на врати дори до края на месеца".

Велислав Минеков отново коментира, че е заварил Министерството на културата в критично състояние - със заделени 55 млн. лв. за капиталови разходи вместо 90 млн. лв. Отгоре на всичкото от тях са били разходвани 0. Затова и може да се говори за нулева година на теренните археологични проучвания, както и за никакви действия по отношение на консервация, където за последните седем месеца няма нито една обществена поръчка и нито един договор.

"Нямам обяснение за случилото се, това е тежък удар по отношение на бюджета на Министерството", подчерта проф. Велислав Минеков, тъй като в момента се борил за увеличение на бюджета. Той призова медиите да задават въпроси на предишното ръководство в Министерство на културата.