Парламентът да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС". Това предложение одобриха министрите от кабинета "Борисов-3" по време на днешното заседание, съобщиха от МС.

Предишното решение на парламента за купуване на нов кораб за военноморските ни сили, е прието с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г. (обн., ДВ. бр. 43 от 07.06.2016г.).

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

МТГ "Делфин" АД имала споразумения с 5 водещи световни компании

Актуализацията на проекта стана след като на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 30 май 2017 г. имаше политически консенсус да се забърза модернизацията на армията ни.

Това е заложено в "План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.", приет с ПМС № 382/30.12.2015 г. и "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020" за поддържане и развитие на отбранителните способности на Военноморските сили.

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

Междуведомствена група оценява предложението

Целта на проекта е да бъдат закупени два многофункционални модулни патрулни кораба. С тях ще се изпълняват различни морски операции на НАТО и ЕС. Надеждите са двата нови кораба да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.

Проектът, гласуван на днешното заседание на Министерския съвет, включва промените в Закона за ДДС, считано от 01.01.2017 г. Те са приети след приемането на първоначалния проект за инвестиционен разход от Народното събрание през 2016 г.

Сред основните изменения в проекта е увеличение на максималната прогнозна стойност на 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

В документа са добавени и два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз и 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия (опции).

За тези параметри се предвижда доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години).

Министерският съвет внася в парламента актуализирания проект за инвестиционен разход на Министерството на отбраната, гласи приетото решение на кабинета.