Правителството прие проекторешението за изграждане на скоростен път до Видин и тунел под Петрохан. Това стана в началото на днешното правителствено заседание.

Относно тунела под Петрохан премиерът Борисов обяви, че държавата го подготвя за концесия. Вицепремиерът Валери Симеонов от своя страна настоя: "Да не се спекулира с това. Тези проекти са заложени в инвестиционната програма на правителството".

Северозападът протестира за магистрала до София

Северозападът протестира за магистрала до София

Жителите искат и изграждане на тунел под прохода "Петрохан"

От Инициативния комитет благодариха пред медиите на правителството, че има волята за тези два проекта.

Борисов заяви: "Това е наш приоритет. Искаме да го направим, той е за хората, за бизнеса. Над 800 хиляди камиони минават през "Дунав мост 2", коментира Борисов.

Високоскоростният път трябва да свърже София - Видин - Будапеща, Братислава. Той е част от транспортен коридор 1-4.

По повод готвената концесия за тунела под прохода "Петрохан" , Борисов заяви: "На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали - държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1.6 млрд. ще отидат за пътя Видин - Ботевград. Тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента и сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: ето ви го, готов е за концесиониране", коментира Борисов, уточнявайки че става въпрос за публично-частно партньорство.

Министър-председателят благодари на всички, които са били на срещата. "Това е наш приоритет и искаме да си го направим", каза още той. "Така че стягайте се, не случайно и при ТОЛ системата имаше яростна съпротива, защото по 1.5 млн. лв. губим на ден, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана", коментира Борисов.

Северозападът празнува 3 март и тунел под Петрохан

Северозападът празнува 3 март и тунел под Петрохан

Нанков обяви, че коридор 4 и тунела винаги са били приоритет

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че е огромен финансовият ресурс -1.6 млрд. лв. Той не е планиран в бюджета на МРРБ за 2018 г., но ще бъде осигурен на база на постъпленията от бъдещите приходи на базата на ТОЛ таксите и електронните винетки. Трасето ще бъде разположено извън населените места.