Министрите от кабинета "Петков" приеха държавата сега да се разпореди за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата на държавните предприятия, съобщиха от Министерския съвет.

На днешното заседание на Министерския съвет бе прието Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2021 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала.

Николай Денков убеждава за дивиденти от обединяването на вузове

Николай Денков убеждава за дивиденти от обединяването на вузове

МОН иска децата да учат присъствено

Размерът на отчисленията от печалбата, съответно дивидент, е в съответствие с текущите нужди на бюджета, предизвикани от усложнената международна ситуация.

От обхвата на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Не са обхванати и дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация", поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014 - 2020 година.

Заради инфлацията: МТС иска кадрови промени, МФ - 100% от дивидентите на предприятията

Заради инфлацията: МТС иска кадрови промени, МФ - 100% от дивидентите на предприятията

Министерство на транспорта подписва нов договор за вътрешни услуги с БДЖ

Публичните дружества, съгласно чл. 110 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), следва в срок до 15 декември 2022 г. да разпределят междинен 6-месечен дивидент в размер не по-малко от 50 на сто от печалбата, съгласно финансов отчет за първото полугодие на 2022 г., при условията на чл. 115в от ЗППЦК.

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2022 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.