ДПС са категорични, че оптимизацията на училищната мрежа е евфемизъм. Заявеният приоритет от правителството предполага и качествено ново отношение към образоването, което няма да се постигне само с увеличение на учителските заплати.

В декларация от парламентарната трибуна Ерол Мехмед посочи, че утрешният ден - 15-ти септември е специален.

"Първият учебен ден за десетки хиляди първокласници и за техните щастливи и притеснени родители. Празникът в погледа на учениците и учителите е достатъчен, за да осмислим силата на знанието и да осъзнаем, че образованието и науката са основни ценности и постижения", посочи той.

По думите му в 21-ви век образованието ще изиграе най-съществената роля за бъдещото развитие, но образованието не е само обучението в училище и отбеляза, че придобиването на знания и умения в дома и семейството е част от този процес.

От ДПС поставиха въпроса готов ли е българският учител да погледне различно - не от фундамента на усвоените и наизустени уроци, а през погледа на все по-глобалния и информационен свят.

"В България образованието се цени, но за жалост в реалния живот винаги сме се убеждавали в противното. Оплакват се учители, оплакват се родители, често неадекватната реакция на институциите допълнително влошават положението", констатира още той.

Според него съвременното училище изисква и добре подготвени млади преподаватели, които са хуманисти по призвание, както и реално обхванати и обучаващи се деца между 5 и 16 годишна възраст. Наложително е да се усети държавната подкрепа в малките училища в страната.