След 10-дневна ваканция депутатите се събраха на първото си заседание и по традиция - както е в началото на всяка парламентарна сесия, то започна с изявления на лидерите на парламентарните групи.

Новата парламентарна сесия е натоварена с много очаквания от обществото, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ. Той се закани мнозинството да върне доверието на гражданите в държавността, като акцент в изказването му бяха последните събития в Брюксел около приемането ни в Шенген.

Велчев благодари на докладчика в ЕП Карлош Куелю за обективния доклад за готовността на България да стане част от Шенген. Страната ни опазва външните граници на ЕС по стандартите на Шенген, доволни са от ГЕРБ. Красимир Велчев отправи благодарности към всички евродепутати, подкрепили страната ни по пътя към Шенген, като не пропусна да критикува евродепутатите от АЛДЕ, които предложиха поправки в доклада на ЕП за Шенген, ощетяващи страната ни. (Либералите в ЕП искаха да не се посочва точна дата и година за членството ни в Шенгенското пространство.)

Ще продължим реформите в социалната сфера, ще създадем Агенции за временна заетост, обещават от мнозинството.

Здравеопазването остава основен ангажимент за ГЕРБ, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. Работим ежедневно, каза Красимир Велчев. Нашите цели не са подчинени на едни или други избори, нашите цели са дългосрочни, заяви в заключение той.

Остро и критично бе изказването на Сергей Станишев.

Пропиляхте уникален кредит на доверие, пропиляхте го в празни приказки, Пи Ар акции, полицейски операции с атрактивни имена, но без резултат, изтъкна лидерът на БСП.

Два свята, откакто управлява ГЕРБ съзря той. Единият, по думите му, е този, в който живее премиерът Бойко Борисов, който в Хърватия заяви, че в България се живее добре. Другият свят е реалният, смята Станишев и в този реален свят хората не живеят добре, а напротив - бедни са и продължават да обедняват.

По думите на соцлидера за една година всеки български гражданин е обеднял с 10%.

Лидерът на социалистите посочи, че управляващите не са изпълнили обещанието си България да стане средноевропейска страна. Вместо напред, вървим назад, категоричен е той.

Защо събрахте с два милиарда лева по-малко, попита експремиерът. Къде е фискалният резерв, който ви оставихме, къде са парите, за какво ги изхарчихте, попита още лидерът на БСП. Три пъти се сринаха преките чуждестранни инвестиции, продължи с критиките Станишев.

Къде са реформите, този въпрос отправи Станишев към мнозинството. По думите му управляващите за една година са подлудили академичните среди с идеята да се закрие БАН. В крайна сметка това не се е случило, но 1000 учени са напуснали академията.

Ако толкова можете да свършите, по-добре да си ходите, настоя той в края на изказването си.

Популистки увлечения заради изборите ще забавят решенията за изход от кризата. Това пък прогнозира Лютви Местан от ДПС в изказването си пред депутатите. България не трябва да остава в окото на кризата, посочи той. Според него именно това трябва да е основният въпрос по време на лятната сесия.

От ДПС критикуваха управляващите за политиката им в сферата на образованието.
Къде е обещаната стратегия за научните изследвания, а законът за висшето образования, новият закон за училищното образования
, попита Местан.

Реалност или химера ще станат обещанията ви в сферата на образованието и науката, допълни депутатът от ДПС. Над 90% от младежите, предпочели да учат в чужбина не се завръщат у нас, изтъкна още той. Това трябва според него да притеснява мнозинството.

Силна и адекватна макроикономическа стратегия очакват от ДПС от колегите си от ГЕРБ. Нека почнем дебатите, настоя Лютви Местан.

От ДПС също така искат от ГЕРБ да променят регламента за прилагане на СРС, след като миналата сесия бе белязана от СРС скандали.

За пръв път от доста време в изказването на лидера на Атака Волен Сидеров липсваха похвали към ГЕРБ. Той дори индиректно критикува управлението на Борисов.

Виждам все повече хора, които казват, че живеят все по-зле. Все повече хора обеднявали, а по думите му в политиката у нас е настъпила идейна безпътица.

Сидеров обаче отдели голяма част от изказването си, за да критикува американската финансова система и действията на Уолстрийт.

Кое предизвика финансовата криза? Предизвика я дерегулацията на финансовите пазари, попита и сам си отговори Сидеров.

Федералният резерв по думите му е един холдинг от частни банки, който печата пари без покритие и той е предизвикал световната финансова криза. Според него Федералният резерв предизвикал световната криза, освобождавайки регулацията на световните пазари. Това по мнение на националиста вече е признато и от световни умове в икономиката.

На Уолстрийт, където създадоха финансовата криза, започнаха да дават сигнали, че нещо не е наред с капитализма, посочи Волен Сидеров. Европейските лидери се чудят какви кръпки да слагат на пробойните, от които изтичат средствата на Европейския съюз, смята още лидерът на Атака.

Дойде Барака Обама на власт и остави същите съветници, които доведоха световната криза, смята Волен Сидеров. Пълнете си джобовете за сметка на средния американец, такава според лидера на Атака била стратегията за промяна на американския президент.

ЕС се оказа надут финансов балон, който се спука, продължи той с критиките към европейския и световен ред.

Сидеров обяви, че единствено националистите имат идеология и тя ставала все по-европейска. За разлика от тях и леви, и десни нямат такава и не се знае какво предлагат.

Волен Сидеров прогнозира и какво ще говори чакащият реда си след него представител на Синята коалиция. Не на Белене, ще каже той, обяви Сидеров. Готови са и турския султан да върнат, ако им обещае, че няма да се строи втората АЕЦ, заяви още лидерът на Атака.

В България си крием главата в пясъка, категоричен е той. Всеки, който нарушава интересите на народа, ще бъде атакуван от националистите, независимо дали е управляващ или опозиция, закани се Волен Сидеров.

Той се оказа прав, тъй като темата „Белене" бе застъпена в изказването на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров.

Той изрази притеснението си от монопола на Русия. Синята коалиция иска ясен отговор притискал ли е Владимир Путин българския си колега Бойко Борисов за АЕЦ "Белене", заяви Димитров от трибуната в парламента.

Решението за нова централа трябва да се вземе прозрачно и след дебат. Ако това не стане, това ще бъде поредният монопол, който ще стриже българските граждани чрез цените на тока, посочи Мартин Димитров.

Иначе лидерът на СДС е на мнение, че нито парламентът, нито правителството имат план за излизане от кризата. Хората обедняват, смятат и сините. Зараждащата се средна класа започва да потъва, каза Димитров. И парламентът, и правителството нямаме ясен фокус към тези хора, а те са гръбнакът на икономиката, категоричен е той.

Хората бедстват, а вместо да се помага на тях, се помага на монополите, изтъкна още лидерът на СДС. Трябва да взмемат сериозни мерки срещу монополите, настоя той. Имаме разпищолили се монополи в момента, категоричен е синият лидер.