Скритата мотивация зад написването на изцяло нов Закон за МВР разкри зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Това е четвърти изцяло нов закон от началото на промените у нас, посочи той и бе категоричен, че 80% от текстовете в новия закон са изкопирани от сега действащия.

Целта на това действие е да се прикрият няколко ключови поправки, защото, ако бъдат предложени отделно, това ще предизвиква много по-сериозна реакция, убеден е ген. Атанасов.

Според него скритият акцент на новия закон се състои в промяната на управлението на човешките ресурси в МВР или иначе казано кадровите назначения, за които е предвидена радикална промяна.

Служителите ще бъдат назначавани по старата схема, типична за бившата милиция изцяло с едноличната власт на министъра, като отпада въведеният през 2006 година "зародиш" на конкурсно начало, сигнализира Атанасов.

Тогава е заложен подобен зародиш, защото кандидатствахме за Европейския съюз, но днес управляващите решават, че той не им трябва, защото пречи на техните замисли да издигат и назначават удобни за властта служители, настоя ген. Атанасов. Професионалните качества и усърдието на определени служители вече няма да имат никакво значение, предупреди той.

Критики по отношение за новия закон за МВР ген. Атанасов отправи и по отношение на предвидената възможност за изграждане на мрежа от сътрудници на доброволни начала, които просто ще получат служебни карти, които да показват пред катаджии и със сигурност ще бъдат политически контролирани, счита Атанасов.

С новия закон се дава и възможност МВР да изземва правомощия на кметовете по отношение на организирането на протести и митинги, завърши Атанасов.