Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин освободи от длъжност служител, изразил недопустимо отношение към майките на деца с увреждания. Става въпрос за Светослав Славчев – гл. експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, съобщават от пресцентъра на министерството.

В социалните мрежи се върти клип, на който служителят в министерството на Калфин нарича организатора на вчерашния протест на майките на деца с увреждания „градинска куха лейка”. Видеото показва грубото отношение на служителя към протестиращите. Той им обяснил, че протест не се прави в сряда заради Министерския съвет и блицконтрола в парламента. „Викам ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка”, са думите на служителя, които са записани на видеото.

Действието се развива на паркинг до сградата на ведомството.

Протестиращи родители на деца с увреждания събират пари за нови коли на министрите

Протестиращи родители на деца с увреждания събират пари за нови коли на министрите

Настояват за по-адекватна политика на държавата

По-рано в ефира на БиТиВи социалният министър Ивайло Калфин се извини на организаторите на протеста и на всички, които са се почувствали засегнати. Той увери, че служителят му ще бъде наказан. Министърът е категоричен, че подобно отношение няма да допусне.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин.

От своя страна Ина Маринова, един от организаторите на протеста, заяви, че не й върши работа „извинявай” от министъра. Тя недоумява защо хора като въпросния служител трябва да се подиграват така с тях, при положение, че и без това животът толкова ги е шамаросал. „Аз не искам да ме смятат за куха лейка, защото аз не съм такава. Откъде накъде!”, категорична е Маринова.

По-късно министър Ивайло Калфин е провел двучасова среща с представители на майките на деца с увреждания, които вчера протестираха. Той е разговарял с Красимира Обретенова и Вера Иванова.  

Калфин и майките са се договорили да стартират интензивен процес на комуникация и да се потърсят ефективни решения на поставените от тях искания. Предстои организирането на серия от регулярни срещи, така че по-бързо да се достигне до подобряване на условията на живот на семействата на деца с увреждания.

Ивайло Калфин изтъква, че по част от исканията министерството вече работи. На среща миналата година е бил поставен въпросът за електронен регистър на хората с увреждания. В момента е достигнала заключителната фаза на изработване на такъв единен регистър. В него щяла да се синхронизира информацията от отделните социални служби, така че да се облекчи максимално бюрократичната процедура, през която се налага да преминават децата с увреждания и техните семейства.

Калфин е изтъкнал още, че промяната в системата на ТЕЛК, включително промяната в методологията на извършваната индивидуална медицинска експертиза в съответствие с тази на Световната здравна организация, ще подобри възможностите за предоставяне на по-адекватен и по-широк набор от социални и здравни услуги на нуждаещите се.

Министърът и майките са се съгласили за необходимостта медицинските помощни средства да преминат за управление в Министерството на здравеопазването. Това е нужно предвид необходимостта от компетентна медицинска експертиза при разглеждането на всеки отделен случай.

Ивайло Калфин е изразил готовност да съдейства за реализиране на възможността част от медицинските помощните средства да започнат да се произвеждат и в България.