"В Катуница няма представители на клана Рашкови, които биха могли да нагнетяват допълнително напрежението". Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР Калин Георгиев, който официално откри учебната година в Академията на МВР.

Георгиев отрече полицията да е охранявала Рашков и неговото семейство.Той изтъкна, че органите на реда са държали под контрол придвижването на Рашков така, че той да бъде непрекъснато на разположение на органите на досъдебното производство.

Главният секретар уточни, че оперативното наблюдение и контролът над Кирил Рашков са започнати след инцидента в село Катуница, но около десетина дни преди тези събития, около Рашков и група хора са започнали проверки, разпоредени от прокуратурата. Георгиев каза, че тези проверки са в оперативна фаза и не може да коментира кои са останалите проверявани хора, приближени на Цар Киро. Главният комисар заяви, че не разполага с данни Кирил Рашков - младши да е напускал страната.

"В района на село Катуница има достатъчно полицейско присъствие, но то се редуцира, тъй като действията на органите на реда не бива да дразнят и да притесняват гражданите", допълни още Георгиев. По думите му, там положението е абсолютно спокойно. Той посочи, че внукът на Кирил Рашков, обявен за общодържавно издирване, предстои да бъде задържан и ще му бъдат повдигнати обвинения по разпореждане на прокуратурата.

С химна на България главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откриха учебната година в Академията на МВР. „Гордея се с вас", заяви Калин Георгиев пред курсантите и им пожела да запазят младия си дух.
Той демонстрира и чувства за хумор, като ги предупреди, че годините и работата ще им се отразят ако не на друго, то най-вече на външния вид като ще ги състарят и загрозят. По думите му, обаче това не трябва да ги плаши.
Междувременно, минута след речта на главния секретар, една от курсантките припадна със знамето.