Изказванията на министъра на МВР за бежанската криза в България са абсолютно несъстоятелни. Това написа във Фейсбук бившият вицепремиер Калина Константинова.

Тя подчертава, че мащабът на бежанската вълна през миналата година е бил непредвидим и невиждан за модерната българската история.

Константинова е категорична, че нито един лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци, а всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се е наложило спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми.

Тя потвърждава, че парите, изплатени от последния редовен кабинет за 5 месеца помощ на бежанците, са много повече от платените от служебния кабинет след отминаване на бежанската вълна.

Константинова припомня, че програмата е започнала с 40 лв. на ден в зимния период, когато институции не са имали никаква подготовка и план за реакция при подобна криза.

Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази

Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази

Мярката остава в сила още четири месеца

May be an image of text

След като са били създадени процеси на работа и след включването на още хотелиери, програмата вече е струвала между 10 и 15 лева на ден.

"Мъртви души" няма и не е имало, подчертава тя.

Константинова посочва и че България първа е въвела документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС, а системите на МВР и Министерството на туризма са били синхронизирани, така че да няма възможност за дублирани настанявания.

"С моя екип в МС оставихме на служебното правителство готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред. Както и препоръка програмата с хотелите да бъде замена с интеграционна програма от месец септември, нещо , което и до ден днешен не се е случило", изтъква тя.

Демерджиев дал прокуратурата съмнения за мъртви души в програмата за украинските бежанци

Демерджиев дал прокуратурата съмнения за мъртви души в програмата за украинските бежанци

Той не знае какво се е направило с парите по тази дейност