Плурализмът е най-важният фактор в работата на медиите особено в ситуация като сегашната.

Това бе основният призив на кандидатът на "Възраждане" за член на СЕМ - младият журналист Тодор Беленски, един от тримата, излъчени от квотата на парламента за регулаторния орган.

Трима са номинираните за членове на СЕМ от парламентарната квота

Трима са номинираните за членове на СЕМ от парламентарната квота

Това са Тодор Беленски от "Възраждане", Симона Велева от "Продължаваме Промяната" и Пролет Велкова от "Демократична България".

"Особено сега, когато е време на война - реална, икономическа и информационна, има нужда от хора, които да застанат и да защитават плурализма и свободата на словото. Защото ако го нямаме това, за каква правова държава в крайна сметка говорим", обясни на брифинг на "Възраждане" в кулоарите на парламента Беленски. Той обеща, ако бъде избран, ще отстоява твърдо тези принципи. 

"В досегашната си кариера съм доказал, че съвестта и принципите са това, от което се ръководя. И ако наистина бъда избран за тази позиция, няма да изложа гилдията", посочи той.

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

Решението бе прието с 4 гласа

И подчерта - в момента в медийното пространство се виждала само едната позиция. "Не само за това, което се случва в момента, а вече от години. Смятам, че СЕМ е една от възможностите да оправим медийната си среда. Оттук нататък идва до всеки един от нас.".

"Дезинформация е тогава, когато една новина е доказана неистина. Но опитите да ограничим свободата на словото под претекст дезинформация, са много опасни", каза още кандидатът на "Възраждане" за СЕМ. 

СЕМ се оплака от политически натиск

СЕМ се оплака от политически натиск

Регулаторът предупреди, че ще сезира европейските институции

Номинираните за членове на СЕМ са Тодор Беленски от "Възраждане", Симона Велева от "Продължаваме Промяната" и Пролет Велкова от "Демократична България".

Предложеният от парламентарната група на ИТН номинираха Мартин Карбовски за член на СЕМ. Журналистът обаче, заяви че отказва да се кандидатира.