От "Демократична България" внесоха предложение в Народното събрание, с което предлагат журналиста Пролет Велкова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от коалицията.

Крайният срок за издигане на кандидатури е четвъртък, според приетите от Народното събрание правила за избор на двама членове на съвета от парламентарната квота.

Пролет Велкова притежава значителен опит в областта на електронните медии и обществен авторитет и професионално признание, необходими за член на СЕМ, се казва в мотивите на предложението на "Демократична България".

Велкова е журналист със сериозен опит в БНР от 1981 г. до 1993 г. В радио "Дарик" е от основаването му, като в периода от 1993 г. до 2007 г. е продуцент и водещ на сутрешния блок на радиото "Дарик кафе". От 1996 г. до 1998 г., е и главен редактор на медията.

От 2007 г. до днес Пролет Велкова е продуцент и водещ на предаването "Кой говори" - популярен дискусионен формат, чиито централни теми са: политика, социални процеси, медии, образование, права.

Пролет Велкова е силно ангажирана с обществена дейност в областта на утвърждаването и развитието на плуралистична и свободна медийна среда в България. През 1998 г. е един от учредителите на фондация "Център за развитие на медиите", като до 2002 г. е и председател на Управителния съвет. От 2006 г. до 2008 г. е член на Комисията по журналистическа етика. От 2013 г. до днес е изпълнителен директор на фондация "Дарик", която работи основно в областта на медиите, човешките права, образованието.

СЕМ се оплака от политически натиск

СЕМ се оплака от политически натиск

Регулаторът предупреди, че ще сезира европейските институции

Малко по-рано стана ясно, че от ИТН са внесли кандидатурата на Мартин Карбовски за член на СЕМ. Това предизвика остро недоволство в социалните мрежи. 

Преди четири дни - на 8 април 2022 г. от Съвета за електронни медии (СЕМ) се оплакаха от "безпрецедентен политически натиск" и предупредиха партиите да се въздържат от език на омразата. Представители на СЕМ припомниха, че са били поканени на заседание на Комисията по култура и медии в Народното събрание във връзка избора на генерален директор на БНТ, но изобщо не им е била дадена думата.

Според председателя на тази комисия Тошко Йорданов, който е зам.-председател на партия "Има такъв народ", има редица нередности и съмнения дори за документална измама относно избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия.

На 7 април депутатите одобриха правилата за избор на нови членове на СЕМ.