По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По негови думи засега не се налага да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи. В един участък до Свиленград при турско-гръцката граница обаче имало напрежение, което ескалира, а около Одрин имало събрани около 5000 нелегални имигранти.

Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас, увери Каракачанов и подчерта, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили да не се допуска преминаване на границата ни.

"Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия", категоричен бе силовият министър.

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Ердоган говорил само с Борисов, Тръмп, Меркел и Макрон за миграцията

Той посочи, че охраната по българо-турската граница е сериозно препятствие и няма възможност мигрантите да влязат в страната, без да бъдат забелязани.

По негови думи за разлика отпреди 3-4 години, днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия, както и безпилотни летателни средства, с които може до 20 км дълбочина на чужда територия да се установи придвижване на хора.

Според Каракачанов маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци. Той увери, че и на двете места са предприети мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени.

Вицепремиерът изтъкна, че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а да не допуска преминаване на нашата територия.

Засега няма нужда от армията по границата с Турция заради мигрантите

Засега няма нужда от армията по границата с Турция заради мигрантите

На ГККП "Капитан Андреево" пътникопотокът е малко по-затруднен

Той посочи, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно.

"В един конфликт като този в Сирия НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територия на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция", обобщи Каракачанов.

Той добави и че когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва. Относно коментара му за отношенията в коалицията Каракачанов поясни, че реакцията му е била насочена към липсата на чуваемост от страна на правителството.

Каракачанов за отношенията в коалицията: Ластикът наистина е опънат
Обновена

Каракачанов за отношенията в коалицията: Ластикът наистина е опънат

Той не искал да го къса, но ластикът щял да изплющи нанякъде

Към момента и на границата между България и Турция, и в управляващата коалиция нещата са спокойни, увери той.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов успокои, че по нашата граница е спокойно. А вицепремиерът и военен министър с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешният министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.