"Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е правилното решение". Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на видеоконферентната връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов те разговаряха по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето трябва да приключи до 11 септември

Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Към момента 165 български бойци са зад граница. В традиционната видеоконферентна връзка командирите на частите, изпълняващи задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз, докладваха за състоянието на контингентите и изпълнението на поставените им мисии и задачи.

И България изтегля контингента си от Афганистан

И България изтегля контингента си от Афганистан

Оттеглянето ще е постепенно

В Афганистан ситуацията остава напрегната и несигурна. Това заяви националният командир на 42-рия български контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" - Афганистан полковник Павлин Велков. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

"Искам да Ви пожелая за оставащите седмици до началото на изтеглянето преди всичко здраве на вас и целия личен състав. Въпреки сложната ситуация в Афганистан, вие продължавате да изпълнявате своята задача по един достоен начин", подчерта Красимир Каракачанов.

"След като в средата на април на извънредна среща на министрите на отбраната и на външните работи НАТО взе решение за край на мисията в Афганистан и изтегляне до месец септември, пред Вас стои отговорната задача да приключите мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки". Това заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Относително спокойна и стабилна е обстановката в Босна и Херцеговина. Това стана ясно от думите на командира на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "АЛТЕА" полковник Анастас Бакалов.

Подполковник Петко Поповски, командир на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ също докладва за спокойна обстановка въпреки динамичната във вътрешнополитически план ситуация. По думите на Каракачанов тази мисия е най-близо до българските граници и затова е може би една от най-важните.

Косово за първи път изпрати войници на мироопазваща мисия

Косово за първи път изпрати войници на мироопазваща мисия

По молба на САЩ

Във връзка със световната пандемия адмирал Ефтимов бе категоричен, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната стоят твърдо зад сигурността на контингентите ни зад граница и са готови да реагират при всяко изменение на обстановката.

Джихадисти отвлякоха френски журналист в Мали

Джихадисти отвлякоха френски журналист в Мали

Публикувано е видео, в което французинът казва, че е отвлечен от свързаната с Ал Кайда група JNIM

Няма сведения за заплаха срещу българския контингент в Мали. Това заяви началникът на медицински екип и национален командир на българския контингент в мисията на Европейския съюз за обучение в Мали лейтенант Венцислав Димов. Той благодари за оказаната пълна подкрепа от страна на ръководството на Министерството на отбраната и Военномедицинската академия.

26-ият ни контингент от военни медици заминава на мисия в Мали

26-ият ни контингент от военни медици заминава на мисия в Мали

Най-важната ви мисия е да се върнете живи и здрави, пожела им полк. Димо Димов