26-ият български контингент от военни медици заминава на мисия в Мали, съобщиха от ВМА. В следващите 4 месеца българските военни медици ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

"Помагайте си. Желаем ви успех и помнете, че най-важната ви мисия е да се върнете живи и здрави", заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.

Наградиха военномедицинския екип, завърнал се от мисия в Мали

Наградиха военномедицинския екип, завърнал се от мисия в Мали

Специалистите се върнаха с отлична оценка за изпълнените задачи

Припомняме, 23-ият военномедицински контингент отпътува за африканската страна на 18 февруари 2020 г.

22-ият военномедицински контингент замина за Мали на 25 октомври 2019 г.

20-ият военномедицински екип замина за Мали на 11 март 2019 г.

На 19 ноември 2018 г. 19-ият четиричленен екип от български военни медици замина за Мали.

На 14 април 2018 г. бе награден екипа на 16-ия наш контингент от военни медици в Мали.

За първи път екип на ВМА се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.

Със своите 1 240 000 km² Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-то място в света по площ. Страната няма излаз на море. Общата дължина на границите е 7 243 km. Столица на Мали е град Бамако.

Мали се счита за наследница на Малийската империя, но до 1960 г. е била позната като Френски Судан. Според организацията Freedom House страната е сред най-демократичните в Африка и се предоставя голяма свобода на медиите.