Ръководителят на "Репортери без граници" съобщава, че бунтовници джихадисти са отвлекли френския журналист Оливие Дюбоа на 8 април, докато той е работил в северния град Гао, Мали, съобщава АП. 

В сряда е публикувано видео, в което Дюбоа казва, че е отвлечен от свързаната с Ал Кайда група JNIM - "Джамаат Нусрат ал-Ислам вал-Муслимин". Във видеото той призовава семейството, приятелите и властите си да работят за освобождаването му.

Видеозаписът не може да бъде проверен независимо.

Франция ликвидира в Мали лидер на "Ал Кайда" в Северна Африка

Франция ликвидира в Мали лидер на "Ал Кайда" в Северна Африка

"Голям успех в борбата срещу тероризма"

Шефът на "Репортери без граници" Кристоф Делоар потвърди отвличането пред "Асошиейтед прес" и призова за освобождаването на репортера. 

"Молим властите в Малия и Франция да направят всичко възможно за неговото освобождаване и да изпратят цялата ни подкрепа на семейството и близките му".

"Дюбоа пишеше в Гао в северната част на Мали и не се върна в хотела си след обяд на 8 април", каза Делоар. Дюбоа обикновено работи за LePoint Afrique.

Идентифицираха швейцарка, отвлечена и убита в Мали

Идентифицираха швейцарка, отвлечена и убита в Мали

Беатрис е била отвличана 2 пъти за 9 години

Френското външно министерство потвърди изчезването му, като заяви, че са в контакт със семейството и властите на Мали.

Мали е в хаос, след като въстание през 2012 г. накара бунтовни войници да свалят президента. В резултат на това вакуумът във властта доведе до ислямски бунт и ръководена от французи кампания, която прогони джихадистите от градовете, които те контролираха в северната част на Мали през 2013 г.

Но бунтовниците остават активни, а екстремистките групи, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", се преместиха от сухия север в по-населената централна част на Мали от 2015 г., атакувайки цели и подклаждайки вражда и насилие между етническите групи в региона.

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Европейците били част от патрул срещу бракониерство, снимали документален филм