"Не съм казал, че президентът Радев е лъжец. Просто казах, че не знам откъде излезе тази сума от 3,5 млрд. лева за самолетите, защото аз знам какви са офертите". Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред bTV.

Той отново потвърди, че офертата за изтребителите е 2 милиарда и 200 милиона лева, като "ще се опитаме да намалим тази цена, като това няма да бъде за сметка на способностите на самолетите". 

Припомняме, според министър Красимир Каракачанов, цената на изтребителите Ф-16 е 2,2 млрд. лв. Според президента Румен Радев, сумата е 3,2 млрд. лв. при 100% авансово плащане.

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов

Според Каракачанов ДДС-то няма значение, защото това е междудържавен договор и данъкът: "излиза от единия джоб и влиза в другия".

В цената влиза цялото оборудване, но що се отнася до въоръжението, например броят на ракетите е намален, за да "не се хвърлят излишни пари на този етап", заяви министърът. 

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Не трябвало да се приемат еднозначно интерпретациите на президента на обсъжданата цена

"Ако някой си прави сметка, че ние като купим този самолет, 40 години няма да купим нито една ракета или бомба, това не е така", подчерта Каракачанов.

Той заяви, че боеприпасите трябва да минат отново процес по лицензиране след 5 години.

Другият изтребител, който е бил обсъждан за закупуване от Българската армия - "Грипен", са били предложени без никакви ракети, увери Каракачанов. 

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

"Инфраструктурата за всеки самолет е различна", заяви военният министър, който не отрече, че е скъпа, но сподели, че има вариант част от инвестициите сега да минат по партньорска програма.

Относно критиките към него за започнатия процес за ремонт на самолетите Су-25, той обясни, че го обвиняват последователно ту в американофил, ту в русофил.

Няма много варианти за ремонта на руските изтребители, а българският завод е правил такъв през 2002 г., след което е загубил лиценза си за тази дейност. 

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Все още не е уточнена сумата, която ще бъде емитирана, заяви зам.-финансов министър