Ситуацията със сигурността на Балканите не се е променила към по-добро през последната година.
Това заяви военният министър Красимир Каракачанов по време на годишната конференция на началника на отбраната.

Каракачанов визира отношения между Сърбия и Косово, вътре в Босна и Херцеговина, взаимовръзката между Босна и Херцеговина и Сърбия. Сърбия се превъоръжава с ясно намерение да декларира способности и превъзходство в Балканския регион.
Политиката на Турция по отношение на Сирия, вътрешните отношения на Турция към кюрдите, въпросът, който касае и кюрдското население в Сирия, очерта той външнополитическата обстановка на България.

Вицепремиерът отбеляза, че тези проблеми със сигурността в региона бегло попадат в докладите на нашите партньори от НАТО, а трябва ясно да се говорят и ние не бива да ги подминаваме.

Надявам се 2019 да е годината, в която ще стартираме и трите проекта за модернизация, каза Каракачанов.
Проектът за изтребителите след решението на парламента върви към преговори със САЩ за сключване на договор за изтребител.
Проектът за Сухопътните войски се бави, нужни са усилия за задействането му. Проектът за нов кораб на ВМС - сигурен съм, че тази година ще стигнем до подписване на договор, каза министърът.

Каракачанов не дава един гол геврек на ВВС

Каракачанов не дава един гол геврек на ВВС

Трябвало да купим най-доброто и мощно оръжие

"Основното нещо в армията са хората, каквото и въоръжение да имаме, без тях няма да постигнем нищо", категоричен е той и очерта социалната политика и увеличаването на заплатите като приоритет.

Другата основна задача е по целесъобразен начин да използваме парите, за да модернизираме и поддържаме сегашната техника.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отбеляза, че предизвикателство в регионален и в глобален план са от разнороден характер. Основното си остава бежанският поток, който е провокиран от национални кризи и конфликти, терористична активност и неконвенциални методи за натиск от отделни държави.

Рисковият потенциал е от възникване на военни конфликти, както и възможност от асиметрични и хибридни заплахи, включително от недържавни субекти, каза ген. Боцев. За адекватен отговор на новите предизвикателства в света и региона НАТО е в процес на дълбока адаптация на структурата си, допълни ген. Боцев.

Според него потенциалът на военния инструмент не е достатъчен, необходими са допълнителни дипломатически, политически и разузнавателни инструменти.

Генерал Боцев смята, че с оглед на динамичната променяща се обстановка на Балканите, страната има нужда от нов стратегически преглед на отбраната и визия за развитието на въоръжените сили в дългосрочен план.

След 16 г. готвят нов Стратегически преглед на отбраната

След 16 г. готвят нов Стратегически преглед на отбраната

Документът трябва да даде насоки и цели за развитие на националната ни сигурност