Лидерът на ВМРО и бивш военен министър Красимир Каракачанов отхвърля всички твърдения на служебния министър на отбраната Георги Панайотов. "Заявявам, че нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината", се посочва в позиция на бившия военен министър, разпратена до медиите.

Каракачанов определя брифинга като "предизборна агитация" и "част от стратегията за директна намеса" в изборите.

Търсят се пари за пистата за Ф-16 в Граф Игнатиево, НАТО отказало да я плати
Обновена

Търсят се пари за пистата за Ф-16 в Граф Игнатиево, НАТО отказало да я плати

Управлението на имотите – отстъпване право на строеж за… хотели

Каракачанов изборява:

В МО са създадени правила за десетстепенен контрол на процедурите, които изискват съгласуване със съответния вид Въоръжена сила, Дирекция Инфраструктура на отбраната, Комисия по разглеждане на офертите, Финансова дирекция, Бюджетна дирекция, Правна дирекция, Дирекция Сигурност на информацията, Военна полиция, Постоянен секретар на МО, заместник-министър, контрол от ДАНС и накрая се подписва от министър. "По мое време този принцип на работа никога не е нарушаван, за което има съответните документи."

За доставките и подготовката за Ф-16:

Твърдението, че те ще се забавят заради подготовката на авиобазата на Граф Игнатиево, са неверни и неточни.

300 млн. лв. са отпуснати от предишното правителство за адаптиране на базата. Парите са разпределени в три години в рамките на бюджета. МО трябва да ги усвои в рамките на календарната година. Ако не го направи те ще се върнат в бюджета.

Това е и причаната да се плаща авансово на фирмите-изпълнители. Всички дружества, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние /ГФО/, опит от предходни поръчки в МО. И най-важното - референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. По тази причина кръгът на дружества, които отговарят на изискванията за достъп до класифицирана информация, е силно ограничен.

90% от договорите в Министерството на отбраната - авансово разплатени

90% от договорите в Министерството на отбраната - авансово разплатени

Силовият министър със сериозни съмнения, че интересите на МО са били защитавани

Каракачанов отправя съвет към служебния министър да се запознае с проекта за реконструкция и модернизация на пистата, който е съвместен между НАТО и България. "Респективно финансирането е споделено. Документите за остойностяването по възложено от мен проектиране след проведен търг по изискванията на НАТО са внесени в НАТО и ще бъдат разглеждани на заседание на Инвестиционния комитет по управление на NSIP на 13.07.2021. Тоест, НАТО ще предостави средства, а не както твърди министърът, че Главната квартира била отказала. В допълнение тези средства ще бъдат повече от предвидените първоначално 6,6 милиона лева - т.е. 20 млн. лева, което предполага по-малък разход за българската държава. "Този, който е решил, съм аз след съгласуване с Началника на отбраната и Командира на ВВС. Това е пример за отговорна държавническа позиция. Повече пари от бюджета на НАТО и по-малко от българския или настоящия служебен министър защитава чужди интереси", пита Каракачанов.

За "Терем"

Това е единствената българска фирма от военнопромишления комплекс, която има лиценз извън Русия за ремонт на вертолети Ми-24 и други видове въоръжения. През последните 4 години МО осигури поръчки за осъществяване на дейността на "Терем".

Ако новото ръководство на Министерство на отбраната, респективно Министерски съвет, не разгледат внесения от мен доклад, с който предлагам новите бойни машини за Сухопътни войски да се произведат в България чрез договор с "Терем", дружеството ще търпи загуби от оперативната си дейност и ще изпадне в несъстоятелност, предупреждава Каракачанов.

Ако обаче са решили да подарят договора за 1,220 милиона лева на чужда, а не българска фирма, военните заводи ще се наложи да преустановят дейността си. Стотици работници ще останат без работа и Министерството на отбраната ще остане без възможност да извършва ремонтни дейности на военната техника, ползвана от армията. И за това отговорност ще носи сегашният министър и служебното правителство.

Министерството на отбраната сключвало договори за обществени поръчки за 8 ч.

Министерството на отбраната сключвало договори за обществени поръчки за 8 ч.

Силовият министър не "ровел", а проверявал законосъобразността на дадени действия

Бившият военен министър определя и като лъжа това, че МО строи хотели. В системата на МО има почивни станции, които са за служители, а когато има свободни места, се ползват от външни лица. Има и одобрена визия за управление на имотите с отпаднала необходимост, чрез която се осигуряват 2000 апартамента за военнослужещи. Също така , твърди Каркачанов и посочва като изключение плащаните данък сгради и такса смет, съобразно решенията на общинските съвети, където са разположени имотите.

"И накрая, не разбрах защо служебният министър Георги Панайотов накара на неговата пресконференция да присъстват като фигуранти двама достойни български генерали. Може би за да придадат тежест на нелепите твърдения", завършва Каракачанов.

Каракачанов препоръча да се слушат военните, а не влъхвите в МО

Каракачанов препоръча да се слушат военните, а не влъхвите в МО

Чалгата е втора политическа сила. Чалгата или българският фолклор са по-важни