Модернизацията на трите вида въоръжени сили - Военновъздушни, Сухопътни и Военноморски - трябва да върви в комплект, а не да се дава приоритет на някои от тях. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ.

В коментар за проекта за нова бойна машина за Сухопътни войски той уточни, че ще се закупи лиценз, за да могат те да се произвеждат в България. Така част от парите, отделени за машините, ще останат в България. По думите на военния министър, "поне пет-шест" български фирми могат да се включат в производството на бойните машини.

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Обяснява, че няма новина за потенциална въздушна атака срещу нас

Каракачанов бе ясен, че не подобава партньори на България да предлагат военна техника, която е близо до края на експоатационния си живот, но не каза подробности. "Само съм казал, че такава техника няма да закупуваме. При предишния конкурс за военните самолети имаше предложение за самолети, които бяха по-стари от нашите МиГ-ове", заяви министърът.

Каракачанов благодари на опозицията, че е подкрепила проекта за модернизация на армията.

Каракачанов чака Горанов да разпише за модернизация на ВМС и ВВС

Каракачанов чака Горанов да разпише за модернизация на ВМС и ВВС

Погрешно почнали с проектите през 2015 г., призна военният министър

"Не е въпросът, че НАТО го иска. Честно казано, ако НАТО искаше нещо, което не отговаря на нашия интерес или на нашите възможности, щях да кажа: "Това не е правилно, това не е по нашите възможности". Закъснели сме, истината е, че въоръжението ни не е руско, а е съветско", каза Каракачанов.

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Развитието на отбранителните способности на ЕС и на НАТО трябва да се допълват

Според военния министър дори с необходимите средства за модернизация, тя може да отнеме години. Според него, най-рано след две години може да се видят нови самолети за ВВС.

Няма "турски самолети, които охраняват нашето въздушно пространство", каза Каракачанов и допълни, че до момента в мисията "Еър полисинг" са участвали единствено италианските ВВС. Той напомни, че съвместната охрана се извършва след покана към съюзник от страна на България, но има споразумения със страните-съседки за навлизане в тяхното въздушно пространство, ако се преследва нарушител.

Ако български самолет преследва нарушител и се наложи да навлезе в пространството на друга държава - Румъния, Гърция или Турция - това означава, че с предварителното споразумение означава, че нашият самолет няма да бъде преследван, преследвайки нарушителя, каза той.

Каракачанов допълни, че според това споразумение самолети на съседните ни съюзни държави също имат право да навлизат в нашето въздушно пространство при същите обстоятелства. Според военния министър реклама на армията е винаги необходима.