Диалогът със секторните организации ще продължи. Идната седмица ще има извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия.

Това стана ясно на брифинг в Министерство на икономиката след среща на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) с министъра на икономиката във връзка с публикуваната декларация от тяхна страна.

АИКБ и КРИБ не знаят за постигнат баланс по закона за горивата

АИКБ и КРИБ не знаят за постигнат баланс по закона за горивата

Подкрепят отлагането на действието му и подкрепят протестите

Симо Симов от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива посочи, че Народното събрание трябва да приеме решението на Министерския съвет и да отложи Закона за горивата за следващите шест месеца. Законът трябва да бъде полезен и за икономиката и потребителите, поиска Симов.

Той настоява още малките търговци на горива да се отчитат на НАП на всеки седем секунди, както и за криминализиране нелегалната търговия с горива по подобие на Полша - 25 години наказание.

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

Смята, че това ще даде възможност да се изяснят проблемите в сектора

Караниколов изтъкна, че до настоящия момент има конкретни предложения за корекция и промяна на Закона за горивата, който трябва да влезе в сила. Изпратени са писма до всички заинтересовани страни и са получени отговори.

Всички страни са стигнали до извода, че трябва да има закон. "Този, който не се е регистрирал, означава, че е в сивия сектор", подчерта той и посочи, че през следващата седмица се очаква да бъдат направени срещи с другите заинтересовани страни.

"Всеки, който иска да има работещ закон, трябва да направи компромис", призова икономическият министър.

Караниколов апелира Народното събрание към момента да бъде отложено прилагането на Закона за горивата, за да бъдат обсъдени всички конкретни предложения.

"Колкото по-бързо направим предложенията и стигнем до решения, толкова по-бързо ще имаме готови текстове и закон", уточни той и допълни, че е осигурена политическа подкрепа от "Атака" и НФСБ.

Нормални хора сме и трябва да има диалог - това е разковничето, повтори Караниколов. Той определи проведената среща като изключително положителна и ползотворна.

Търговците и превозвачите на горива готвят протест

Търговците и превозвачите на горива готвят протест

Искат среща с Караниколов заради Закона за горивата

Министерство на икономиката стои зад предложението, което направи Министерския съвет, увери Караниколов и припомни, че наредбата по закона вече е готова.

Припомняме, на 23 януари 2019 г. депутатите отложиха на първо четене въвеждането на промени в Закона за горивата.

На следващия ден в Министерския съвет имаше среща между премиера Бойко Борисов с ръководствата на Камарата на строителите и на Минно-геоложката камара за Закона за горивата за отлагане на въвеждането на новоприетия Закон с 6 месеца.

В отговор на тази среща от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива заявиха, че никой не е потърсил тяхното мнение за Закона за горивата и поискаха днешната среща с министър Караниколов. Името на този закон е Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.