Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова горенето на отпадъци да бъде криминализирано, съобщава БНР.

По правилник имаме възможност по много бърза писта да го прокараме до началото на коледната ваканция, заяви тя.

Очаква се днес парламентарната група на ГЕРБ да внесе предложението за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

Мъглата в София пада най-често през декември и януари

Мъглата в София пада най-често през декември и януари

Само вятър може да прочисти мръсния въздух, обясняват синоптици

Според официалните данни на Столичната община през последното денонощие се отчита превишение на нормата от 50 микрограма на кубичен метър при пет от шестте измервателни станции в София. Замърсяване не се регистрира единствено на станция "Копитото" на Витоша. Най-високи стойности на замърсяване са отчетени от станцията в квартал "Младост".

Като мярка за справяне с мръсния въздух днес буферните паркинги към метрото работят безплатно. От Центъра за градска мобилност уточниха, че при необходимост общината има готовност да въведе "зелен билет".

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Въпреки че на места замърсяването е 5 пъти над нормите

Започват и извънредни проверки на промишлени транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителни обекти, генериращи замърсяване.

Преди дни кметът призова гражданите, които използват твърдо битово гориво, да преминат към по-екологичен начин на отопление.

Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември

Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември

Обмислят въвеждане на "зелен билет"