През последните дни София е задушена от мръсен въздух - гъста мъгла, високи нива на фини прахови частици и опасност от увеличаване на острите респираторни заболявания.

По данни на Столичната община превишаване на количеството на фини прахови частици е над 50 микрограма на кубичен метър.

Пред БНТ синоптикът Анастасия Стойчева обясни, че най-благоприятните температури за формиране на мъгла са от минус 5 до плюс 5 градуса, а характеристиките на атмосферната циркулация в София, като котловинно поле, благоприятстват формирането на мъгла. Тя обясни, че мръсният въздух може да бъде прочистен само от вятър.

По нейни думи декември и януари са най-характерните месеци за сформиране на мъгла в София.

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Въпреки че на места замърсяването е 5 пъти над нормите

Очаква се Средиземноморски циклон, приближаващ Балканския полуостров, да донесе валежи в западните райони на страната и Гърция. У нас още тази вечер ще започнат валежи в района на Струма и Места.

В сряда в Южна България и Предбалкана ще има валежи от дъжд.

И днес има мъгла на много места в страната. Тя отлага влага по пътищата, поради което водачите трябва да шофират внимателно.

Припомняме, независимата платформа airbg.infо отчете превишения от над 5 пъти в квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба", "Витоша". Данните на общината обаче са различни.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова призова да не се ползват дърва и въглища за отопление. Причината е, че според проучвания през зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва именно от този вид битово отопление.

В дни с мъгла мръсният въздух се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пък посочи, че въздухът на Париж е по-замърсен от този на София.

Заради продължителното замърсяване на въздуха днес в столицата отварят безплатни буферни паркинги.

Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември

Безплатни буферни паркинги отварят в София на 10 декември

Обмислят въвеждане на "зелен билет"