Председателят на НС Цвета Караянчева и Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран разискваха ролята на обществените медии в Европейския съюз и тяхното бъдещо развитие.

Къран е на визита в страната ни по повод участието си в Среща на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа.

Участие в нея взеха председателите на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов. Генералните директори на БНР Александър Велев и на БНТ Константин Каменаров също участваха в срещата.

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестът на музикантите беше подкрепен от много техни колеги

Караянчева изтъкна, че обществените медии имат сериозно значение за културата, образованието. Те имат и обществена функция, подчерта тя.

По мнение на Ноел Къран доверието в обществените медии нараства, колкото повече доверието в социалните мрежи спада.

"Социалните мрежи и търговският сектор са много силни, затова трябва да подкрепяме повече обществените медии", обясни Къран и добави, че по време на дискусията са обсъдени свободата на словото и борбата с фалшивите новини.

"Говорихме, че обществените медии трябва да бъдат подкрепени и да бъдат добре финансирани, защото те са в основата на борбата с фалшивите новини и на тях може да се има доверие". Това заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Караянчева е единодушна с Къран, че обществените медии са ключови за съхраняването на културата и за утвърждаването на професионалните стандарти в журналистиката. Именно това посочиха като причина за доверието в тях.

Европейските лидери в София
Обновена

Европейските лидери в София

Меркел, Макрон и Мей пристигнаха пеша по "Моста на влюбените"

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София беше високо оценена и от двамата. Според председателят на НС по време на срещата са взети изключително важни решения за бъдещето на Европейския съюз.

България успя да постави напред в дневния ред на Съюза темата за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани, заяви председателят на парламента и допълни, че сигурността в този регион е важна и за сигурността в целия Европейски съюз.