"Нека днес всеки да дойде и да преклони глава, да подиша въздуха на Шипка, да почувства свободата с кожата си и да чуе виковете "Ура", тътените на оръдията." С този призив председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна през ефира на БНТ към българския народ за Националния ни празник - 3 март.

Цвета Караянчева призова за единение и обща цел и работа за благото на всички български граждани. "Трябва да мислим занапред, да загърбим егоизма си и да спазим това, което е написано на сградата на Народното събрание "Съединението прави силата", заяви председателят на парламента. По думите й стотиците и хилядите, които идват да се поклонят на паметника на Шипка, са мотивирани от желанието да преоткрият националната ни идентичност и "да се почувстваме истински българи на този ден".

"Днес нека да отдадем почит на всички онези достойни български опълченци, руски воини и воини от различни европейски националности, които са оставили костите си тук (бел.ред. на Шипка)."

Премиерът поздрави българите за 3-ти март

Премиерът поздрави българите за 3-ти март

Днес българският национален дух отново е неспокоен

Караянчева посъветва всички, които няма да отидат на Шипка днес, да го направят някой друг ден от годината.

Цвета Караянчева иска днес да забравим за кампанията, която започва в понеделник. Въпреки призива си Караянчева направи кратка равносметка на работата на Народното събрание през изминаващия вече мандат: "Трудни бяха времената за всички парламентаристи, но аз мисля, че парламентарният дух не е загубен, защото всеки от парламентарната трибуна може да изразява своето мнение."

Освен това българските граждани могат да изразяват своето мнение на площадите и ние това го видяхме миналата година - едни протести, които бяха с много добри послания, за съжаление хора, които са от нашето политическо минало, яхнаха тези протести и те всъщност бяха опорочени, но това, което ни казваха младите хора, ние бяхме готови да го чуем", заяви Караянчева на Шипка.

Според нея парламентът е много важна трибуна на всички политически сили и трябва да се използва, но това да се случва ефективно.

Тя пожела много здраве на българските граждани, както и те да имат високо самочувствие, "защото България е древна държава с дълбоки корени и надявам се, прекрасно бъдеще".

Google чества 143 години от Освобождението на България

Google чества 143 години от Освобождението на България

Тържествената церемония на връх Шипка беше отменена заради пандемията

След като се поклони на Шипка Цвета Караянчева се отправи към Габрово, където ще участва в честванията по случай 143 години от възстановяването на Българската държавност.

Очаква се на Шипка да пристигне и президентът Румен Радев

И миналата година преди и в деня на Националния ни празник прехвърчаха искри между Радев и изпълнителната власт заради отменените официални чествания на Шипка с аргумент епидемията и опасността от разпространение на коронавируса, но неотменените такива в София. Подобна е ситуацията и тази година след като община Габрово отмени официалната част