През последните години наблюдаваме промяна на вида и структурите на терористичните групи, което доведе и до промяна на терористичните актове и начина на тяхното финансиране.
Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дискусия на тема: "Борба с тероризма - мерки както на национално, така и на европейско ниво".

Дискусията се организира от Алианса на либералите и демократите за Европа и Европейската народна партия. Специален гост на форума е Натали Гризбек, председател на Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент.

Караянчева посочи, че ако за мащабния акт от 11-ти септември 2001 г. са били нужни около 400-500 хиляди евро - сега в момента повечето атаки са под 20 хиляди евро.

"Методите на финансиране включват самофинансиране или набиране на средства с цел пътуване до конфликтни зони и участие в обучение с цел извършване на терористични актове, набиране на средства чрез социални медии или нови начини на плащане и услуги, както експлоатиране на природни ресурси и нелегална продажба на археологически артефакти. Тези нови методи на финансиране преминават не само през традиционната банкова система, но и през множество други субекти като например казина и онлайн виртуални платформи, доставчици на виртуална валута", коментира Караянчева.

В изложението си председателят на парламента изтъкна ролята на приетите промени в европейската директива за борбата с изпирането на пари, с които се разширява списъка на доставчиците на виртуални валути и онлайн портфейли, които трябва да бъдат лицензирани и да извършват проверка на клиента, премахвайки анонимността на виртуалните валути.

Директивата предоставя още достъп на звената за финансово разузнаване до банкови регистри, в които се включват информация не само за банковите сметки, но и за сейфовете.

Освен това тя намалява прага за идентифициране на предплатени карти от 250 на 150 евро.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни приетия през март 2016 г. Закон за борба с тероризма. По думите му точно с този закон се прави стъпка, с която се ограничи възможността лицата да имат неограничен брой предплатени карти.

Цветанов отбеляза, че има тенденция за престъпления, които се извършват на територията на страната, но комуникацията, която се осъществява е с предплатени СИМ карти на територията на други държави. Като успех на българското председателство той изтъкна приетите процедурни правила за осъществяване на парламентарен контрол над Европол. "Това е един безспорен успех на българското председателство", отбеляза Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че в момента пред ЕП има един изключително тежък процес. Това е процесът на излизането на Великобритания, която по думите му се мисли като източник на 20% сигурност за ЕС.

ЕС обмисля система за известяване със SMS при тероризъм и бедствия

ЕС обмисля система за известяване със SMS при тероризъм и бедствия

Това решение е част от по-широко споразумение за пакет от мерки

Според Цветанов, ЕС, гарантирайки сигурността си, трябва задължително да бъде заедно с партньорите от Великобритания.