След разширяването на достъпа на МВР до трафични данни заради коронавируса, сега се правят сериозни законодателни опити от страна на ВМРО за ограничаване на свободата на словото заради т.нар. дезинформация. Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Той определи тенденциите като опит за путинизация на българското общество чрез задължаване на гражданските организации да правят някакви отчети и доклади.

Днес в парламента бе одобрен доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2019 г.

Според Кашъмов има "не съвсем ясни и притеснителни" тенденции за увеличаване на общия брой на хората, спрямо които има разрешени СРС.

"Скача броят на лицата от 2748 - 2017-а, през 3046 (за 2018 година - бел. ред.) и 3310 за 2019 година. Това означава, че между 2017-а и тази година скокът е с 20%. Ако някой смята, че това е тенденция, която не следва да се анализира, ми се струва, че това е грешка", заяви Александър Кашъмов. Паралелно с това намалява броят на отказите, посочи юристът. През 2017 година този брой е бил повече от два пъти по-голям от сегашния.

Адвокатът, който от дълги години следи опазването на човешките права изтъкна, че вече не се дебатира по такива важни теми, свързани със защита на основните права.

"Фактът, че някой предлага, че може да си позволи да предложи в парламента - това не се е случвало от 30 години по време на този преход - някой може да предложи всеки гражданин, който пише във Фейсбук, да се регистрира, защото трябвало държавата да се бори с фалшивите новини, тоест с критиките спрямо управлението - това вече достатъчно ни показва за какво ниво на дебат и за каква култура в европейския смисъл на думата в парламента говорим", категоричен е Кашъмов.

По думите му прокуратурата се е превърнала в своеобразна медия, която по недопустим начин публикува чувствителна и тайна информация. Тези данни са защитени от Конституцията и законите, изтъкна Александър Кашъмов.

Той шеговито каза: "Аз просто се чудя, дали не трябва следващия път в класациите на "Репортери без граници" да се включи и прокуратурата като една своеобразна медия, паралелно на радиата, телевизиите, сайтовете и вестниците.".

Припомняме, докато се опитват с мотив ограничаване на фалшивите новини да ограничат свободата на журналистите, вчера почина бащата на убитата посред бял ден на 7 октомври 2018 г. журналистка Виктория Маринова - Георги Маринов.

Към момента разследването за смъртта на журналиста Милен Цветков все още не приключило.

Няма яснота и за почиталите при неизяснени обстоятелства журналисти Мартин Иванов, Младен Дочев, Мартин Кръстев.