Вътрешният министър в правителството на Пламен Орешарски, Цветлин Йовчев, стана причина за първите по-сериозни сблъсъци в 13-ия ден на протести срещу кабинета.

Йовчев опита да напусне сградата на парламента със своя служебен автомобил, като стигна до нея прескачайки загражденията, но тълпа от протестиращи обгради колата, докато той бе в нея и се опита да не му позволи да си тръгне, като през цялото време го обиждаше и го призоваваше да подаде оставка.

С даване на бавна скорост и обграден от служители на реда на мотори, които се опитваха да пробият път през протестиращите, автомобилът на Йовчев все пак стигна до кръстовището пред СУ, където успя да се изкопчи, без да нарани някой и потегли в посока по бул. "Васил Левски" в посока "Патриарх Евтимий".

Преди да успее да го стори няколко яйца попаднаха върху предното стъкло на служебния мерцедес, а сред тичащите около автомобила, определено личаха някой доста агресивни протестиращи, които полицията за първи път трябваше да укротява доста активно.

Някои от тях, вкючително и служител на реда в неразборията, се озоваха на земята.

Преди да се качи в автомобила Йовчев заяви пред журналисти, че хората имат своите основания да протестират, а правителството внимателно се вслушва в техните искания.

Според вътрешния министър решенията на тези искания са до голяма степен в програмата на кабинета. Запитан какво ще отговори на исканията за оставка, Йовчев отвърна, че ще си изпълни задълженията в рамките на това правителство.

„Знам какво трябва да направя в министерството", имаме ясна програма, която скоро ще представя в която има конкретни мерки за противодействие на престъпността, както битовата, така и организираната.
Аз ще си изпълня задълженията и това което съм поел като задължения към премиера. Докрай ще го отстоявам, обясни Йовчев, като допълни че знае какво да прави стъпка по стъпка, а колко ще продължи дейността на този парламент ще решат само народните представители.

Искрено се надявам никога да не стигнем до такива ситуация. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори по рано в НС на въпрос дали не очаква повторение на 10 януари 1997 г., когато протестиращите окупираха и превзеха в късните часове сградата на Народното събрание.

В момента ситуацията е такава че ние трябва със загриженост да следим това което се случва на улицата.

На въпрос „Смятате ли че ситуацията е под контрол?" Йовчев заяви, че не бих се ангажирал защото не знам какво точно се влага в понятието под контрол. Под контрол е от гледна точка на това, че съумяваме към момента да опазим обществения ред и да опазим сигурността и имуществото на хората. Надявам се че ще успеем в тази посока.

Йовчев изрази благодарността си към служителите на МВР, които са на своя пост и работят много и им благодарим за това което правят. Той посочи че в момемнта трябва внимателно да се слушат исканията на хората.

По думите на вътрешния министър с програмата на кабинета се намира решение именно на тези проблеми, които изкараха хората на улицата. Аз съм убеден че ако има възможност правителството ще покаже това и ще даде абсолютно конкретни резултати в много кратък период от време.