Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за първи път започва да се занимава с конкретен случай. Това обяви пред БНР Ивайло Калфин, който е бивш министър на външните работи и бивш евродепутат, и който стигна до финала на конкурса за избор на директор на ОЛАФ.

Службата препоръчва България да възстанови в европейския бюджет близо 6 млн. евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия

Калфин обясни, че ОЛАФ е служба, която прави вътрешни разследвания в ЕК и е натоварена и с разследване на еврофондовете.

"В годишните доклади на тази служба се вижда, че се дава статистика и до този момент ОЛАФ се въздържаше да дава информация по отделни проучвания", посочи той.

По думите му в българския случай ОЛАФ е преценила, че е нарушен договорът, с който са отпуснати средствата за високопроходими автомобили, а са закупени друг клас - SUV.

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Адвокатът на Узунов: Има ли теч по случая на ОЛАФ срещу президентския секретар

Бившият министър Валентин Радев обяви: Поспивам си главата с пепел, не съм се усъмнил

"Обикновено се съгласува с Европейската комисия (ЕК), ако се променя изискване в поръчката. Ако е имало основание да се промени класът на автомобилите, е трябвало да бъде потърсено съгласието на ЕК, да обясни причините и да почака да получи това съгласие", поясни Калфин.

Според него приключването на поръчката с окончателен подпис също има отношение към първоначалните изисквания.

"Ако констатацията на ОЛАФ е действително нарушение на правилата, защото това не е сигурно, тогава не може да се раздели отговорността между министрите на вътрешните работи, ангажирани с поръчката. Тук и ГЕРБ ще трябва да носи отговорност", изтъкна още Ивайло Калфин.

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

От президентството се чувствали над закона, щом поставят под съмнение работата на ОЛАФ