България няма да участва в бойни действия, но ще продължи силно да подкрепя Украйна с хуманитарна помощ. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на инспекцията си на изграждането на интерконектора с Гърция в Стара Загора, цитиран от БНР.

Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжия. НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да имаме сигурност. България ще работи по укрепване на източния фланг на Алианса, каза премиерът.

Ако се предоставя оръжие на Украйна, това трябва да бъде внесено в парламента

"България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно", каза Петков.

Русия предупреждава ЕС, че военно-техническата помощ за Украйна няма да остане без последствия

Русия предупреждава ЕС, че военно-техническата помощ за Украйна няма да остане без последствия

Както и за отделни страни от ЕС, които разрешават участие на наемници в Украйна

Припомняме, вчера британското издание "Файнейшънъл таймс" и германското "Шпигел" че САЩ се опитват да убедят България да предостави зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие С-300 на Украйна. Тази информация не е потвърдена от българското правителство.

Според твърденията на двете медии министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, който в събота ще се срещне с премиера Кирил Петков, може да се опита да убеди правителствата на Словакия и на България да изпратят на Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300. Противоракетните комплекси са руско производство, още от Студената война. С такива комплекси са обучени да боравят украинските военни. Днес шефът на Пентагона е в Словакия.

Малко по-рано след среща с американския военен министър словашкият министър на отбраната Ярослав Над обяви, че страната му е готова да предостави зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, ако НАТО осигури техен заместител.

Междувременно руският посланик в България Елеонора Митрофанова предупреди да не изпращаме оръжие за никъде.

Припомняме също че, на 19 ноември 1990 г. в Париж е подписан Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и България е страна по този договор. Целта му е да балансира конвенционалното въоръжение на страните. Ежегодно се правят прегледи на въоръжението на база двустранни и многостранни споразумения. На 26 април 2007 г. президентът на Русия Владимир Путин обяви мораториум върху изпълнението на Договора за ограничаване на обикновените въоръжени сили в Европа, но това бе само заявка, Москва нямаше намерение да излиза от този договор.

Всяко преместване на подобна техника не може да стане без международни санкции и правителствени решения, припомнят военни експерти.

По силата на този договор и България унищожи свое въоръжение. На 19 октомври 2002 г. бе унищожена и последната ракета от комплексите СС-23, СКЪД и ФРОГ.

Вчера, 17 март 2022 г., бе отменено правителственото заседание с обяснението, че има разместване на програмата на премиера Кирил Петков.

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП
Обновена

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП

Мащабната операция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

Премиерът приветства действията на МВР при арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и говорителя на правителството на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Той повтори тезата си, че не трябва да има недосегаеми.

Кирил Петков отказа да конкретизира дали акцията на МВР е свързана със сигналите на намиращия се в Дубай Васил Божков. Премиерт повтори, че има сигнали, че по времето, когато Владислав Горанов е бил финансов министър, контролът не е бил във финансовото министерство.

"Докато Европейската прокуратура прави проверки, време е българската прокуратура да застане на страната на народа. Хората, които всички знаем, че има опасност да са извършили огромни престъпления, се разхождат на свобода", каза премиерът и изрази надежда, че българската прокуратура най-накрая ще започне да работи.

"Няма значение дали е злоупотребено със средства от българския бюджет или с евросредства, това са обществени пари", допълни Кирил Петков.

Той нарече "опорка" подозренията, че арестът на Бойко Борисов се прави с цел разсейване на вниманието за взимане на важно решения по отношение на Украйна.

"Това е невероятна опорка. Какво невероятно въображение трябва да имате, за да арестувате някой, за да скриете война. Трябва да си луд, за да кажеш подобно нещо. Истината е, че МВР най-накрая е свободно да действа според закона. Много се радвам за високото посещение, което ще имаме", каза Петков.

Той бил уведомен сутринта, че скоро ще има дата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас, за да подпише Плана за възстановяване и устойчивост.

Не се прикрива нищо с ареста на Борисов, уверява Минчев
Обновена

Не се прикрива нищо с ареста на Борисов, уверява Минчев

МВР просто си върши работата

След като видя на място изграждането на интерконектора, Петков написа във Фейсбук:

ова, което не бе построено за 12 години, е на път да бъде завършено в следващите 3 месеца. През последните 3 месеца бе свършена повече работа, отколкото за цяла година преди това. Гръцката газова връзка осигурява реална диверсификация и енергийна независимост за България.".

По думите му в последните 3 месеца се е извършило повече работа отколкото цялата минала година. Юни ще бъде завършено цялото строителството и България ще има истинска диверсификация на газ.