Премиерът Кирил Петков е доволен от гласуването за новия министър Драгомир Заков. Когато трябваше да се натисне бутона, имаше голяма подкрепа, отчете той пред медиите в парламента. Той не даде категоричен отговор дали Корнелия Нинова е била против Тодор Тагарев, първото име, което лично вчера обяви премиерът за наследник на Стефан Янев. 

Имахме списък от пет човека, каза Петков. Сега било важно сигурността ни да бъде координирана с ЕС и НАТО. Най-подготвен бил Заков. Той не трябва да бъде запознаван като някой нов човек, който влиза в министерството, обясни Петков. Заков познавал всички хора и документи.

Трябвало да се решат някои лични семейни проблеми на новия министър. Аз бях много щастлив, когато получих крайно "да" от него, каза премиерът. Единственият начин Заков да дойде в България бил да се изпрати правителственият самолет да го вземе от Брюксел. Той влиза готов, подчерта Кирил Петков.

Драгомир Заков пита на кой фронт да започне

Драгомир Заков пита на кой фронт да започне

Той иска първо да отиде в МО и тогава да говори

Иначе от думите му стана ясно, че Петков все още се вслушва в Тодор Тагарев. До вчера следобед не било ясно дали Драгомир Заков ще поеме поста. Затова обявил номинацията на Тагарев.

Президентът подкрепял новия министър. Коалиционното споразумение било вътрешен закон за управлението и то се спазвало и сега.

Ние сме малка държава, отчете Петков. Затова и докато се намери експерт за посланик в НАТО военният министър ще координира дейността там.

Няма да пращаме самолети и изтребители на Украйна, увери отново Петков и във връзка с публикациите от тази сутрин в руски медии. Много щях да се радвам да имахме 16 летящи МИГ-а, сподели премиерът Петков. Няма да пращаме военна техника в Украйна, стана ясно от думите му.

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна
Обновена

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна

Iтраната ни се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО