Премиерът Кирил Петков свиква извънредно заседание на Министерски съвет с три точки:

  • Успешното извеждане на българите от Киев по зелен коридор
  • Ядрената заплаха, отправена от президента Владимир Путин
  • Оставката на военния министър Стефан Янев.

Това обяви на извънреден предварителен брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков. 

Нито един министър не може да бъде залог за съществуването на това правителство, отсече Кирил Петков, който ще поиска оставката на Стефан Янев днес, а за утре ще бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание, за да се гласува нов военен министър. В тази ситуация не можем да останем без военен министър, заяви Кирил Петков, но не посочи име на наследник на Янев. 

Като мотиви за исканата оставка на Янев Кирил Петков обясни: 

Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика.

Моят военен министър не може да нарича "операция" една "война", която се води на километри от нас и в която загиват момчета по-малки от възрастта на моята голяма дъщеря и когато и тази поредна нощ хора са спали в бомбоубежищата.

Никой министър не може да казва на правителството, че неговата оставка влияе на стабилността на кабинета. Това правителство ще гони правилните действия, увери Петков.

Когато говори за български интерес, не може да се има предвид поговорката "преклонена глава сабя не сече", стана ясно от думите на Петков.

Радан Кънев: Янев и Нинова да решат дали са прочеченска опозиция или европейско правителство

Радан Кънев: Янев и Нинова да решат дали са прочеченска опозиция или европейско правителство

Изказването на Янев е пряка заплаха за външната ни политика

"Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, българският интерес е, когато използваме гласа на България, на българското правителство, което остро осъжда действията на силите на Русия. ЕС никога не е бил по-единен. Една славянска страна напада друга. Тази война трябва да спре, мирните хора, гражданите, не могат да останат под обстрел. Ние като член на ЕС, като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи", заяви Петков.

Кирил Петков все пак припомни, че успешно е работил с министър Янев по време на първия служебен кабинет, а и подкрепя напълно усилията му за модернизиране на българската армия.

На извънредното заседание на Министерски съвет днес ще се обсъди и ядрената заплаха, отправена от президента на Русия Владимир Путин вчера. Това, по думите на Петков, може да е само сплашване, но ние сме длъжни да реагираме.

Нужно е да бъде обсъдено и успешното извеждане на българските граждани, заявили евакуация от Киев, търси се зелен коридор. Работи се координарано за това, увери Петков. Припомняме, че евакуацията на българите от Киев е затруднена вече трети ден, след като бе обявен комендантски час, който приключи преди два часа.

Напрежението в кабинета Петков ескалира от няколко изказвания на военния министър и бивш служебен премиер Стефан Янев. Първо той упрекна журналистите, че ескалират напрежение в Източна Европа излишно и без да има повод за това, а след нахлуването на руската армия в Украйна използва като определение за случващото се лексика на Кремъл и отказа на посочи агресията като война. Вчера Стефан Янев заяви и че искането на неговата оставка поставя под риск националната сигурност.